Д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар и д-р Мира Кожухарова, епидемиелог отговарят на въпроса пред “Труд”

Не само болезнен, но и опасен за децата може да се окаже антигенния тест за COVID, предупредиха лекари. Повод за реакцията им е продължаващото вече втора седмица проучване сред родители, чиято цел е да установи дали са съгласни децата им да бъдат тествани.

“В нос на дете могат да бъркат само УНГ специалисти, педиатри или лабораторни доктори”, категоричен бе пред “Труд” д-р Георги Тодоров, който е лабораторен лекар. Той предупреди, че етмоидалният синус при децата не е пневматизиран и представлява крехка костна плочка, която не е трудно да се пробие.

Картината след пробиване приличала на внезапно потекъл бистър носен секрет, който в действителност е ликвор. “Това може да доведе и до смърт”, предупреди д-р Тодоров.

Още на 29 септември м. г. “Труд” предупреди от първа страница: “С тестове за COVID-19 осакатяват деца”. Тогава медици обясниха, че вземането на проби от носовете на деца при тестване за COVID нерядко води до счупване на конхи (носните раковини) или до кръвоизливи.

Като безсмислено определи масовото тестване в училищата епидемиологът проф. Мира Кожухарова. “На първо място информацията, която ще получим е много временна и краткотрайна. Тя е информация към момента. След три дни резултатите биха били други, ако се проведе изследване отново”, коментира пред “Труд” проф. Кожухарова. Тя бе категорична, че манипулацията не е подходяща да се прилага на здрави деца, защото е болезнена и може да доведе и до кръвоизливи.

“Масовото изследване няма как да повлияе на епидемичния процес, не дава възможност да му се въздейства и от тази гледна точка, е практическа стойност няма. Срещу липсата на такава стойност децата излишно ще се мъчат и не мисля, че някой има право да ги подлага на това”, каза още проф. Кожухарова.

Според нея министерството на здравеопазването е изтъкнало един “изумителен мотив”. “Такова изследване трябва да се направи, за да бъдем сигурни, че учениците по-дълго време ще ходят на училище. Мислят ли, че еднократният резултат от изследването ще бъде в сила след месец-два”, попита епидемиоложката.

Идеята за изследването дали чиновници от здравното министерство и я съгласували с колегите им от просветното ведомство, научи “Труд”. Анкетата сред родители показа, че едва около 14% биха дали съгласие децата им да бъдат тествани. Най-вероятно повечето от тях не биха подписали документ за съгласие здравите им деца да бъдат подложени на болезнената процедура, след предупрежденията на специалистите.

 

ИНФОРМАЦИЯ: ТРУД

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *