Бременност
Феталната морфология при бременност ще бъде част от дейностите, които Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще поема финансово

Повече по темата за феталната морфология, можете да научите тук:

Новината съобщи управителят на звеното проф. Петко Салчев, а промените ще влязат в сила, след като бъде приет Анексът към Националния рамков договор 2020-2022 г. Феталната морфология представлява високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок то дава информация за феталното развитие и протичането на бременността.

Бременна Жена Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на фетоса.

Касата ще плаща и за извършване на ехография на млечната жлеза,  при която могат да бъдат установени доброкачествени или злокачествени образувания на гърдата.  Ще бъде платено от Здравния фонд и тестването за поносимост при прилагането на упойка.

С 50% ще бъдат увеличени и 2 клинични пътеки в детската кардиохирургия. Става въпрос за пътеките 117 и 118, които са свързани с оперативно лечение на деца с вродени сърдечни малформации. Първата е на стойност 18 900 лева, а втората – 28 500 лева.

Цената на амбулаторната процедура при новородени със сърдечно уврежданесъщо е увеличена и вече е на стойност 1050 лева. Тя се отнася за извънболничното проследяване на оперираните малки пациенти.

Информация: НЗОК
Снимки: Unsplash.com

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *