След дългите безсънни нощи, далеч от недоносеното бебе, родителите на преждевременно родените деца се сблъскват с нова тревога – дали детето им се развива нормално. В отговор на този въпрос и с цел дългосрочно проследяване във времето, фондация „Нашите недоносени деца“ и БОРИКА АД стартират пилотна програма за следене здравето, растежа и развитието на недоносените бебета. До момента програмата няма аналог в страната – чрез нея ще се вдъхне кураж и сигурност на родителите и ще се даде възможност за оптимално развитие на нуждаещите се деца.

Пилотната програма стартира на 1 октомври. Тя ще обхване семейства с доход, под минималния за страната, като всички услуги и консултации със специалисти ще бъдат напълно безплатни за тях. В рамките на 12 месеца, по предварително установен график, семействата ще бъдат консултирани в Център за детско развитие “Малки чудеса” от: неонатолог, детски рехабилитатор, детски психолог, специалист по ранна детска интервенция, консултант по кърмене и ерготерапевт и др. Графиците се изготвят индивидуално, спрямо възрастта и потребностите на всяко бебе.

Две са основните изисквания за включване в програмата към момента на кандидатстване: 1) Доходът на член от семейството да е равен или под минималния за страната; 2) Възрастта на детето да е не повече от 2 месеца коригирана възраст.

Документите за кандидатстване включват: онлайн заявка, която ще бъде отворена на 1 октомври, документи, доказващи доходите на всеки член от семейството и договор за включване в програмата за проследяване. В рамките на 5 работни дни след подаване на заявката, представител на Фондацията ще се свърже със семейството за уточняване на детайлите по подаването на останалите документи за включване в Програмата.

Партньорството между БОРИКА АД и Фондация „Нашите недоносени деца“ датира от 2016 година. „Благодарни сме на екипа на компанията за доверието, съпричастността и подкрепата в най-значимите ни проекти през годините. Вярваме, че и новият ни съвместен проект ще бъде такъв“, споделя Моника Златанова, ръководител „Организационно развитие“ и член на Управителния съвет към Фондацията.

Амбицията на инициаторите е Програмата да бъде продължена и да обхване и втората година от растежа на детето.

Екипът на фондация „Нашите недоносени деца“ е на разположение за допълнителна информация и съдействие на тел.: 0887 54 54 46 или e-mail: office@premature-bg.com.

За Фондация „Нашите недоносени деца“ и Център за детско развитие “Малки чудеса”:

Фондация “Нашите недоносени деца” съществува от 2012 г. От създаването си тя се бори за по-добри грижи за недоносените деца и техните семейства, осигурявайки комплексна подкрепа за децата, родени твърде рано и твърде малки. Чрез дарителски кампании Фондацията осигурява необходимата апаратура за неонатологичните отделения, изгражда и оборудва семейни стаи в тези отделения така, че да позволяват по-продължителен достъп на родителите, организира информационни кампании, свързани с превенцията на преждевременното раждане, с правилната грижа и проследяване здравето на децата, както и за промяна на съществуващите практики в българските болници, особено по отношение на достъпа на родителите до техните деца. Фондацията предлага също така комплексна подкрепа за ранно детско развитие в Център за детско развитие “Малки чудеса”, гр. София , ул. Майор Димитър Думбалаков 38, ет. 4 и ет. 5.

За БОРИКА АД:

БОРИКА АД е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на услуги за банковия сектор. Приоритет на дружеството е осигуряването на съвременна картова и платежна среда за финансовите институции, в полза на техните клиенти. Компанията има дългогодишни традиции в подкрепата на неправителствени организации и участие в инициативи, свързани с осигуряването на по-добри условия за живот и образование на децата на България.

Сред утвърдените партньорства е това с фондация „Нашите недоносени деца“. През 2017 г. с помощта на БОРИКА беше открит и оборудван първият у нас център, посветен на нуждите на недоносените деца и техните семейства – „Малки чудеса“. Година по-късно, със средства, дарени от компанията, беше разработена специална онлайн платформа (www.donate.premature-bg.com) за дарения в полза на каузите на Фондацията. През 2019 г. беше организирана изложба, чиято цел бе да привлече вниманието и да ангажира обществеността с проблемите на недоносените деца. През кризисната 2020 г., при невъзможност за провеждане на консултации на живо между семействата и специалистите, Дружеството финансира всички онлайн инициативи на Фондацията, които бяха напълно безплатни за родителите.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *