Иван Пещенски – пациент

Вие сте кинезитерапевт по професия, но днес ще си говорим за една важна за вас среща, която променя живота ви.

Какво се случи?

През 2018 година, след седмица на различни симптоми, наподобяващи простудно заболяване (висока температура, отпадналост и други) ми беше поставена диагноза Остра миелоидна левкемия – висок риск. Мненията за благоприятно развитие не бяха много, да не кажа, дори никакви.

Единственият начин да се пребори болестта беше да се направи трансплантация на стволови клетки, но за да се достигне до нея, трябваше да се премине през няколко химиотерапии, които трябваше да премахнат заболяването и да съм в ремисия. По този начин шансовете за успешна трансплантация са по-големи.

След първоначално лечение в България и провеждането на трансплантация, получих рецидив на заболяването и започнахме да търсим начин за лечение в чужбина.

Предстоеше отново опит да вляза в ремисия и втора трансплантация. 

Проведоха ми втора трансплантация в болница Charite и вече 3 години след това се радвам на всеки ден и малките неща от живота!

След всичко през последните 2-3 години реших, че оттук нататък, ще се опитам да бъда полезен на повече хора, попаднали на моето място, най-малкото като споделям какво и как съм преживял. Тогава в един момент, след разговор с д-р Димитър Георгиев, който заедно с д-р Начко Чалманов основава „НМ Дженомикс“, решихме да опитаме чрез съвети и чрез онкологичните тестове да сме полезни за пациентите с онкологични заболявания.

2. Какви са съвременните методи на лечение за този тип заболявания?

Много е важно да се отбележи, че медицината се развива с всяка изминала минута и това може да ни дава допълнителни надежди, че в бъдеще борбата с онкологичните заболявания ще е много по-лесна.

Онкологичните заболявания, за съжаление, са изключително много, съответно и методите за лечение са много. Моето мнение е, както и на доста хора около мен, че е все по-важно е да се погледне на заболяването на всеки пациент по индивидуален начин – персонализиран. Персонализираната медицина е бъдещето на ефективната борба с онкологичните заболявания.

Все по-често срещаме термини, като имунотерапия и таргетна терапия. Методи, които карат лечението да се противопостави на точно определени изменения, които имат пациентите.

3. След лечението, независимо дали е оперативно, химиотерапия или радиационна терапия, ракът може се върне и една от причините са циркулиращите туморни клетки. Защо е важно те да бъдат изследвани?

Много е важно, независимо в какъв етап заболяването, то да бъде наблюдавано постоянно и при възможност по правилния начин. Има доста методи това да бъде правено и всеки лекар има свой подход.

Проследяването на свободно циркулиращи клетки е един от методите, които могат да ни информират в какво състояние се намира заболяването. Може да преценим дали провежданата терапия е достатъчно ефективна или пациентът се нуждае от промяна на терапията или при пациенти, които не провеждат терапия, дали е настъпил момент да се предприеме някакво лечение или всичко е добре.

Този метод се предлага от „НМ Дженомикс“ посредством нашите партньори от лаборатория „Pachmann”, Германия, чрез тест Maintrac за химиочувствителност. Той може да определи най-ефективната химиотерапия, като тества кръвна проба от пациента с медикаментите, които имат намерение да използват лекарите за неговото лечение. По този начин може да бъдат избегнати терапии, които няма да донесат желания ефект, но пък могат да причинят странични реакции и най-вече ще се загуби време в търсене на точното лечение.

4. Какво и как помагат генетичните тестове? Какво показаха вашите тестове?

Генетични тестове могат да послужат на лекарите да прецизират терапията на онкоболните пациенти, за да бъде максимално ефективна. Откриването на патологични генетични мутации, може да насочи лекарите към използване да точните терапии и да се даде възможност за по-бързо противодействие срещу болестта.

Също така, все по-голямо значение придобиват тестовете за наследствена обремененост, които могат да ни информират дали сме предразположени към развитието на онкологично заболяване, като се вземе предвид заболяванията на нашите роднини. Съвременните начини за тестване на кръвни проби позволяват точно и бързо определяне на наличие на генетични мутации.