Всяка година в България, 4 000 жени се разболяват от рак на гърдата. Ако се открие навреме, преди да има разсейки, заболяването е лечимо за около 92% от случаите, казват специалистите. Затова профилактиката и редовното посещение при лекар са от особена важност, за да се предотвратят бъдещи тежки диагнози.

Медицината в областта на онкологичните заболявания се развива постоянно и пациентите с тежки диагнози имат все повече шанс за пълно излекуване. Един от последните иновативни методи, който се прилага в УМБАЛ – “Царица Йоанна – ИСУЛ” е интраоперативна радиотерапия /ИОРТ/, използвана при лечение на ранен стадии карцином на гърдата. Този метод позволява да се запази самата гърда и спестява допълнителното облъчване на пациентите, което иначе трае около 4 седмици. При този метод се извършва лечение по време на самата операция за премахване на тумора на гърдата. Предимството е, че тази иновативна техника успява изключително прецизно да насочи и достави необходимата лъчетерапевтична доза само на мястото на отстранения тумор.

Този метод е представен на Международната научна конференция ILEXIUM в Германия през юли, от д-р Славяна Ушева.

Преимущества на ИОРТ:
– съвременна, иновативна, лесно приложима, безопасна и икономически ефективна методика с отлични терапевтични и козметични резултати;
– ИОРТ е едноетапна процедура, извършвана по време на самата оперативна интервенция;
– ИОРТ осигурява индивидуален подход към всеки пациент;
– ИОРТ спестява време и дава възможност на повече пациенти да избегнат мастектомията;
– с помощта на ИОРТ са излекувани повече от 45 000 в над 250 центъра в 38 държави.

 

 

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *