Лятото е почти тук и нямаме търпение да му се отдадем изцяло, с неговите прелестни слънчеви дни, дълги и топли вечери, морски изгреви и залези. Тази идилична картина изплува в съзнанието ни винаги, когато чуем лято. Винаги. Но наред с емоциите, които акомпанират на този прекрасен сезон, има нещо, за което трябва задължително да помислим и да се погрижим. Това е здравето и красотата на кожата ни, която през лятото ще е изложена на много слънце, морски бриз и пясъчни приключения, но и атмосферни предизвикателства.

За да се насладим на вълнуващи изживявания в топлите месеци, следва да спазваме стриктна козметична рутина и грижа за кожата, така че тя да премине през горещите и жарки дни, без да бъде засегната.

Нанасяйте редовно слънцезащита

Една от най-честите грешки, които всеки от нас допуска е да нанесе слънцезащитен продукт веднъж на ден, повечето пъти сутрин и през целия ден след това да не поднови грижата за кожата.

Когато обаче прекарваме голяма част от времето си навън, според много дерматолози е препоръчително да се нанася слънцезащитна грижа на всеки два часа, а ако кожата се мокри, може би и по-често. Не забравяйте, че водата лесно отмива защитния продукт от кожата и така се намалява значително неговата ефективност. Затова, когато сме на плажа би било добре да сме стриктни с нанасянето на продукт.


Следете за срока на годност на слънцезащитната си козметика

Тези дати, изписани на опаковката не са просто формалност, а имат отношение към нашата безопасност. Проверявайте редовно срока на годност на слънцезащитните продукти и след като отворите такъв, следете колко време е безопасно да се използва и не преминавайте ограничителния период. Ако използвате слънцезащитна козметика с изтекъл срок на годност, рискувате да навредите на здравето си, мислейки, че го защитавате. Уви, това не е възможно и е важен детайл от грижата за кожата ни.

Бъдете внимателни с ексфолирането на кожата

Прекомерното ексфолиране може да „оголи“ твърде много кожата и да я направи изключително чувствителна, а през летните месеци това може да доведе до възпаления и слънчеви изгаряния. Избягвайте да ексфолирате кожата повече от 1 път в седмицата през топлия сезон и особено внимателни бъдете с лицето. През лятото кожата на лицето ни е под голям стрес вследствие на горещините и това я прави много уязвима. Грижете се за нея с внимание и обич, за да ви се отплати в замяна с красив и сияен тен.

Пазете деликатните зони, които много често забравяме да защитим

Когато нанасяме слънцезащитна грижа за кожата не пропускаме лицето, ръцете и краката, но пък често забравяме за други също много важни зони от тялото. Някои от тях са много уязвими и деликатни, и пренебрегването им може да доведе също до дискомфорт и дори изгаряне. Такива зони са устните, пръстите на краката, ушите, клепачите.

Използвайте ултраширокоспектърна слънцезащита, която ви защитава изцяло

Избягвайте да взимате горещ душ

Горещата вода и парата в банята през лятото може да допринесат за дехидратацията на кожата, затова най-добре ще е да се къпете с хладка вода. Тя помага порите да останат чисти, а кожата – свежа и сияйна.

Обърнете специално внимание на устните

Един от най-често срещаните митове за слънцезащитата гласи, че устните не страдат от слънчево изгаряне. Но фактите сочат обратното, а именно, че слънчевите лъчи могат да имат негативно отражение върху деликатната кожа на устните и да доведат до изгаряне.

Хидратирайте се отвън и отвътре

Предстоят ни месеци с високи температури и макар да очакваме топлото време с нетърпение, не бива да подценяваме колко е важно да хидратираме тялото достатъчно и да не позволяваме да се обезводни. Освен да пием поне 7-8 чаши вода на ден, можем да допринесем за хидратацията на кожата и посредством козметиката, която използваме.

Използвайте грим с по-лека формула

През лятото можем спокойно да намалим количеството грим, което обичайно нанасяме, като това ще помогне на кожата ни да диша по-добре и да запази свежия си вид. Насочете се към гримове, които са с по-лека и щадяща формула, за да облекчите дискомфорта, който кожата изпитва при високата влажност и горещините през летния сезон.

Слънцезащитата е задължителна дори и в облачно време

През лятото също може да има дни, в които да не е много слънчево, но това не бива да ни заблуждава, че можем да пропуснем стъпката с нанасяне на фотозащита. UV-лъчите преминават през облаците и биха могли да нанесат поражения върху незащитената ни кожа, независимо, че е мрачно и облачно. Предпазвайки кожата си от UV-лъчите ние не само се грижим за здравето ѝ, но и забавяме стареенето ѝ, както и формирането на бръчки и фини линии.

Източник: https://www.az-jenata.bg/

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *