Здравето на бъбреците често се пренебрегва, но е жизненоважно за цялостното ви благосъстояние, тъй като правилно функциониращите бъбреци помагат за филтрирането на токсините и възстановяването на витамините в кръвния поток.

За съжаление, увреждането на бъбреците е често срещано явление и според Центровете за контрол и превенция на заболяванията 37 милиона души живеят с бъбречно заболяване и ако не се лекува, може да доведе до сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и ранна смърт.

Ето няколко признаци на бъбречно увреждане, за които трябва да внимавате.

1 Защо увреждането на бъбреците е опасно

Бъбреците помагат за филтрирането на токсините и отпадъците от кръвта. Когато бъбреците ви са увредени, високите нива на опасни странични продукти могат да отровят кръвта и да започнат да засягат много други чувствителни органи. Бъбречната недостатъчност може да се развие бързо и да стане фатална без незабавни и интензивни грижи.

2 Какво причинява увреждане на бъбреците?

Бъбречна недостатъчност може да възникне след травматично физическо нараняване на долната част на гърба или ако друго медицинско състояние блокира притока към бъбреците ви. Ако запушването на уретерите ви предотвратява уринирането, това също може да причини опасно натрупване в бъбреците. Кръвните съсиреци и имунните инфекции, като лупус, са често срещани причини за увреждане на бъбреците.

Според клиниката Майо, „Хроничното бъбречно заболяване възниква, когато заболяване или състояние увреди бъбречната функция, което води до влошаване на увреждането на бъбреците в продължение на няколко месеца или години. Болестите и състоянията, които причиняват хронично бъбречно заболяване, включват:

  • Диабет тип 1 или тип 2
  • Високо кръвно налягане
  • Гломерулонефрит , възпаление на филтриращите единици на бъбрека (гломерули)
  • Интерстициален нефрит, възпаление на тубулите на бъбреците и околните структури
  • Бъбречна поликистоза или други наследствени бъбречни заболявания
  • Продължителна обструкция на пикочните пътища от състояния като увеличена простата, камъни в бъбреците и някои видове рак
  • Везикоуретерален  рефлукс, състояние, което кара урината да се връща обратно в бъбреците
  • Повтаряща се бъбречна инфекция, наричана още пиелонефрит

3 Как да помогнете за предотвратяване на увреждане на бъбреците
Можете да намалите риска от увреждане на бъбреците, като избягвате употреба на лекарства без рецепта, които увреждат бъбреците, като аспирин, ацетаминофен, ибупрофен и други болкоуспокояващи. Трябва също да се подлагате редовно на изследвания за наличието на диабет. Следете  кръвното налягане и посещавайте личния си лекар и поддържайте здравословен начин на живот.

4 ​​Намалена нужда от уриниране или затруднено уриниране
Този ​​знак може да показва запушване някъде в пикочните пътища. Ако не се лекува, отпадъците от урината могат да се натрупат и да създадат високи нива на токсини в бъбреците. Камъни в бъбреците, кръвни съсиреци и увеличена простата са често срещани признаци на затруднено уриниране.

5 Задържане на течности в крайниците
Тъй като бъбреците помагат за филтрирането на токсините от кръвта за отпадъци, редовен признак за увреждане на бъбреците е задържането на течности. Най-честите места на задържане на течности са в краката, известни като оток. Може също да забележите задържане на течности в пръстите, ръцете или корема. Ако забележите следи от натиск, които отнемат време, за да изчезнат, трябва да говорите с Вашия лекар за потенциални признаци на увреждане на бъбреците.“

6 Болка в гърдите, недостиг на въздух или неравномерен сърдечен ритъм
Увреждането на бъбреците може да причини проблеми в сърдечната и дихателната система, когато бъбреците не могат да регулират кръвното налягане. Високото кръвно налягане може да затрудни дишането или да накара сърцето да работи по-усилено, което води до сърцебиене или неправилен сърдечен ритъм.