Много родители пробиват ушите на бебетата или децата си, докато са още малки. Те смятат, че по този начин спестяват болка в съзнателния живот на детето. Освен това са убедени, че момиченцата по презумпция носят обици, затова решават вместо тях дали да пробият ушите им още в неосъзната невръстна възраст.

Пробиването на ушите на бебето или на малкото дете всъщност може и да не е особено добра идея. Запознайте се с няколко аргумента защо е по-добре да се остави това решение за по-късен етап от живота на детето.

Бебето или детето може да се нарани
Пробиването на ушите боли независимо в каква възраст се прави. Без значение дали бебето ще има спомен за болката, тя ще бъде причинена в момента на пробиването и след това. Друг важен момент е, че обиците на ушите на бебето могат също да го наранят. Бебетата мърдат с ръце и глава непрекъснато. Неволното закачане на обиците може да нарани нежната кожа на детето, да предизвика кървене. Ако обицата или винтчето ѝ паднат от ухото на бебето, то може да ги глътне, тъй като всяко бебе слага всичко в устата си. Ето защо поставянето на обици в най-ранна възраст не е добра идея.

Взимате решение вместо детето
Независимо, че детето ви е момиче, то може да не желае да има дупки на ушите, когато порасне. Това важи не по-малко и за момчетата. Оставете решението за това дали да пробие ушите си на самото дете. Когато порасне и вземе осъзнато решение, то ще прецени кога и дали да пробива ушите си.

Пробиването е завинаги
Дори детето да реши, че не желае да носи обици, когато вече е пораснало, белезите от пробиването остават. Въпреки че тъканта зараства отвътре, от външната страна на ушната мида остава белег трапчинка, който не изчезва дори след зарастването на дупките.

Може да се развие инфекция
Инфекция е последното нещо, което искате за бебето си. Затова не го излагайте на допълнителен риск извън вече съществуващите такива. Подрастващият период е изпълнен с рискове от възникване на инфекции по най-различни причини. Пробиването на ушите е още един такъв, който можете да спестите на бебето си. Всяка инфекция понижава имунната защита на крехкия организъм. Сведете тези рискове до минимум, за да порасне детето ви по-здраво и устойчиво.

Източник: https://www.az-jenata.bg/