Невенът, е тревисто растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни. Използва се от векове заради лечебните си свойства и често се среща в продукти за грижа за кожата и билкови лекарства. В тази статия ще се запознаем с ползите за здравето от невена и как може да се използва.

Ползи за здравето от невен:

Противовъзпалителни свойства:
Невенът съдържа съединения, които имат противовъзпалителни свойства, което го прави полезен за лечение на състояния, свързани с възпаление, като артрит и дерматит.

Заздравяване на рани:
Невенът е известен и със своите свойства за заздравяване на рани. Може да помогне за намаляване на възпалението и да насърчи регенерацията на тъканите, което го прави полезен за лечение на порязвания, изгаряния и други видове рани.

Здраве на кожата:
Невенът често се използва в продукти за грижа за кожата поради способността си да успокоява и овлажнява кожата. Може да помогне за намаляване на зачервяване, подуване и раздразнение, което го прави полезен за лечение на състояния като екзема, акне и суха кожа.

Ползи за храносмилането:
Традиционно невенът се използва за лечение на храносмилателни проблеми като язви, гастрит и колит. Може да помогне за намаляване на възпалението в храносмилателния тракт и да насърчи заздравяването на чревната лигавица.

Менструални спазми:
Невенът традиционно се използва за облекчаване на менструални спазми. Неговите противовъзпалителни и аналгетични свойства могат да помогнат за намаляване на болката и дискомфорта, свързани с менструацията.

Начини за използване:

Локално:
Невенът може да се прилага локално под формата на крем, лосион или мехлем за лечение на кожни заболявания като екзема, акне и суха кожа. Може да се използва и за лечение на рани, порязвания и изгаряния.

Чай:
Чаят от невен може да се приготви чрез накисване на изсушените цветове в гореща вода за няколко минути. Този чай може да се консумира за лечение на храносмилателни проблеми или менструални болки.

Вода за уста:
Невенът може да се използва като вода за уста за лечение на орални здравословни проблеми като гингивит и афти. Просто накиснете изсушените цветя в гореща вода и използвайте охладения чай като вода за уста.

Мехлем:
Мехлемът от невен може да се приготви чрез вливане на изсушени цветя в масло и след това смесване с пчелен восък. Този мехлем може да се използва локално за лечение на кожни заболявания и рани.

В заключение, невенът е универсална билка, която може да се използва заради своите противовъзпалителни, заздравяващи и успокояващи кожата свойства. Може да се използва локално, да се консумира като чай или да се направи на вода за уста или мехлем. Както при всеки билков лек, важно е да се консултирате с лекар преди употреба.