Районите с най-тежък недостиг на йод в света са Хималаите, Андите и Алпите. Широко използваната  хималайска сол е с много ниско съдържание на йод. Употребата на тази широко популяризирана като полезна и натурална алтернатива на  йодирана трапезна сол няма никакви предимства пред нея- напротив.  Йодираната сол трябва да е неразделна част от трапезата на българина.

ЗАЩО?

България е един от районите в света с йоден дефицит. През началото на 20-и век се въвежда така наречената йодна профилактика, целяща да редуцира йодно дефицитните заболявания, които са тясно свързани с функциите на щетовидната жлеза. Йодната профилактика намра място и в България, тя се въвежда като практика през 50-те години на миналия век. Тъй като в храната на българина липсват продукти с високо съдържание на така необходимия елемент, солта, която се добавя почти към всяко ястие бива допълнително обогатявана с йод.

Световната здравна организация препоръчва консумацията на йодирана сол за населението в йоднодефицитните места, в които попада и България. Важно е да се отбележи, че елемента не е издръжлив на термична обработка и е добре осоляването да става след високотермичната обработка на храната, за да се запази наличието на микроелемента.

Бременните имат повишена необходимост от йод, от обичайното, което се допълва с хранителни добавки. Щитовидните хормони са необходими за нормалното развитие на мозъка и нервната система на плода по време на бременност, затова приема на йод е от голяма важност.  Хипотиреоидизмът (намалената функция на щитовидната жлеза) води до ментални нарушения, дислипидемия, сърдечно-съдови проблеми, стерилитет, спонтанни аборти или повишен риск от влошено  развитие на плода.

 

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *