Председателят на Столичен общински съвет, Георги Георгиев разказва за инициативата за борба с домашното насилие.

Изпълняваме поредна общинска мярка за борба с домашното насилие. Обръщайте се към Фондация “Анимус” и МВР при необходимост от защита, общината предлага безплатна адвокатска помощ срещу насилниците и още едно ново безплатно защитено жилище за настаняване на пострадали жени и деца. 

 Над 100 жени, работещи в различни общински дружества, през изминалите три седмици участваха в обученията за превенция на домашно насилие “Бъди добрият герой в нечия истори”, които организираме със страхотните дами, посветили се на каузата: Мария Касимова-Моасе, Елена Генова и Даниела Груева. 

 Лекторите обучават нашите колежки от Столичен Автотранспорт, Топлофикация София и Столичен Електротранспорт на първа помощ при домашно насилие – как може да помогнете на човек, който е засегнат от домашно насилие, към кого да се обърне и каква помощ може да получи. 

 Бях на две от обученията, за да изкажа загриженост като мъж и представител на общински съвет пред нашите дами от общинските компании. Напомних им, че не са сами. Че домашното насилие не е личен или семеен проблем на пострадалите. Че дори и те самите да нямат такъв проблем у дома, могат да разкажат на свои близки и приятелки за възможностите за защита, както и да им вдъхнат кураж. 

обучение

Няма да се уморя да повтарям, че никой няма право да посяга на друго човешко същество и ние трябва да сме непримирими с проявите на насилие, за да спасим страдащите от това недопустимо явление в 21-и век. 

 Разказах им още за вече работещата напълно безплатно за пострадалите Правна клиника – първата в страната програма за безплатна адвокатска помощ и консултации, по която над 73 жени от август досега вече получиха подкрепа. Представих им и второто общинско защитено жилище, в което настаняваме съвместно с Фондация Асоциация Анимус пострадали жени с техните деца – напълно безплатно, при осигурени с решение на общинския съвет разноски за престой до 6 месеца. 

 Преди месеци с Фондация “Деметра” и Фондация Анимус сключихме договори с общинските болници, за да се обучават лекарите, които при преглед установят следи от насилие – как да окуражат и подпомогнат пострадалите да потърсят защита по нашите програми.

насилие жени

Екипите на Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation , Фондация”Деметра”, EMPROVE и още много други вършат непосилна работа, за да осигуряват защита и подкрепа. От тях научих много за проблемите и с повечето от тях вече сме изготвили и прилагаме решения за територията на София, за което им благодаря. Имаме обаче още много работа. Всички ние, гражданите, а не само институциите. 

 Нито една повече!

Източник и снимки: фейсбук профила на Георги Валентинов Георгиев