Вече година живеем под постоянния стрес от пандемията в световен мащаб

Кожните проблеми от носенето на маска, прекомерното миене на ръце или употребата на дезинфектанти вече са ежедневие. Разбира се, превенцията за борба с вируса е на първо място, но не трябва да забравяме и за лошите последици, които могат да ни навредят не по-малко.

В търговската мрежа се появиха, и продължават да се появяват, нови и нови препарати за дезинфекция, кой от кой с по-гръмко име и обещания за качество.

Много от тях обаче или не са достатъчно ефективни, или са дори вредни за здравето ни.

Има ли натурална дезинфекция?

Етиловият алкохол и водородният пероксид си остават най-добрите варианти за дезинфекция. Вече не е толкова трудно да се намерят в търговската мрежа, както в началото, а ефикастността им е доказана.

Митът за етеричните масла

Етеричните масла често са спрягани за чудесен защитник от вируси. Но докато употребата им като имуностимулант е доказано ефективна, то използването им като дезинфектант не е. Истината е, че някои етерични масла имат антимикробни свойства, но диапазонът им е твърде тесен, за да се използват успешно като дезинфектант.

Оцет и лимонов сок

И оцетът и лимоновият сок имат дезинфекциращи свойства предвид киселинността си, която променя pH на микроорганизмите, разрушават връзките на нуклеиновите киселини и въздействат на протеините.

Ако нямате друго под ръка оцетът и лимоновият сок са добра алтернатива, въпреки, че не са сертифицирани.

Парата

Високите градуси са враг номер едно на вирусите и бактериите. Парата се използва широко за почистване и дезинфекция на болници и инструменти, така че можете да ѝ се доверите и в домашни условия.