Делничен ден, късно през нощта… Не можете да заспите и естествено се ровите из необятното интернет пространство, зомбирани от светналия екран на телефона. В дебрите на световната мрежа има какво ли не, за всеки вкус – забавни клипчета, истории, онлайн книги, снимки, сайтове за пазаруване – изобщо цял един свят, на един клик разстояние.

Така и попаднахме на АСМР (ASMR), брейнгазъм или мозъчен оргазъм. Преди всичко, нека ви предупредим, че тук няма нищо сексуално, просто чисто удоволствие.

Автономна Сензорна Меридианна Реакция – Wikipedia определя това състояние като специфично приятно усещане на изтръпване на главата, врата, гърба и/или крайниците, което човек усеща в резултат на различни визуални, слухови, тактилни, обонятелни или когнитивни стимулации.

Ще ви го обясним с по-прости думи. В YouTube ще намерите милиони клипове на хора, които докосват различни предмети (хартия, потропват с пръсти върху бутилка, щракат с ножици…), „разиграват“, че ви гримират, като просто докосват с различни четки обектива на камерата си, а микрофоните им са настроени на такава чувствителност, че усещате движението на всяко косъмче…

Звучи като пълна лудост, нали? Но все пак, всеки от вас се сети за човек с глас, който обожава и настръхва, като чуе… Дори, ако е просто шепот. Или колко приятно се чувствате да гледате как някой пише с дебел маркер по мека хартия, сглобява нещо или ако усетите силна, приятна миризма. Сещате ли се за онова чувство на „настръхване“, когато някой ви реши косата или си играе с нея? Това е мозъчен оргазъм.

Есенцията на ASMR се заражда през 2008 година. Невробиолози и учени и до днес не могат да определят как и защо се поражда това чувство. Според д-р Стивън Новела от медицинската школа на университета Йейл също теоретизира, че това може да е форма на мини-припадък, който се усеща приятно. Има предположения, че роля играят хормоните допамин и серотонин. Американката Дженифър Алън пък основава научно-изследователски институт за ASMR се опитва да анализира съществуването на това явление. Всеобщото „вярване“ е, че това е ехо от детството, когато мекият глас на майката и персоналното внимание към детето и ежедневните дейности са имали успокояващ ефект и са се запазили в паметта ни.

Едно нещо е гарантирано – стимулирането на АСМР усещания повишава нивата на хормон на щастието, успокоява, отпуска мускулите на цялото тяло и може да ви приспи за секунди.

Представяме ви едно, от онези милиони клипчета, който споменахме по-горе и ви задаваме въпроса – какво възбужда вашият мозъчен оргазъм?