Един от бичовете за здравето и дълголетието днес – раковите заболявания. Те са толкова разпространени, че почти няма човек, който да не познава пациент с такъв здравословен проблем. В днешната статия ни се иска да поговорим за един от аспектите на превенция и борба с канцерогенните заболявания. Как здравето на червата ни може да послужи като добра отправна точка и как пробиотиците изиграват своята роля?
Думите „рак“ и „онкологично заболяване“ определено всяват страх и безпокойство у всички ни и това е съвсем разбираемо. Болестта е комплексна, до голяма степен непредвидима по отношение на възникване и развитие. Лечението често е инвазивно и протичащо с дълъг списък от странични ефекти. Не на последно място, изходът не винаги е толкова благоприятен, колкото бихме искали. И тук, както и при всяко друго заболяване, важи правилото за превенцията. Колкото по-добре се грижим за тялото и психиката си, колкото по-балансирано живеем, толкова по-силно бихме могли да влияем върху клиничната изява на болестите.
По отношение на рака се е изписало много. Ето защо в днешния текст ни се иска да засегнем една тема, която като че ли не е широко дискутирана. Тя крие в себе си огромен потенциал и си струва да ѝ се обърне по-специално внимание. Ще поговорим за здравето на червата и как нарушеният микробиом и състоянието дисбиоза биха могли да имат връзка с възникването на ракови заболявания.
Какво знаем за рака и кои са рисковите фактори за неговото възникване?
Преди да се впуснем в темата ще очертаем какво знаем за същността на това заболяване и кои са основните рискови фактори.
За рак говорим тогава, когато в тялото ни се локализират клетки с необичайна структура и функции и се наблюдава тяхното безконтролно размножаване и нарастване. Макар и точният механизъм на възникване да не е изцяло проучен, най-често се смята, че раково заболяване започва тогава, когато ДНК в клетката мутира. Оттам се нарушават правилните ѝ функция и поведение. Тези клетки могат или да се струпват на едно място и да образуват т.нар. туморни образувания, или да циркулират свободно, например в кръвта (левкемията е именно такъв тип раково заболяване). Лошите прогнози за изхода на болестта са обвързани със способността на тези клетки да метастазират. Метастазите представляват туморни образувания по близки или далечни органи, различни от мястото на първоначалното възникване на рака. Счита се, че туморните клетки „пътуват“ до други места из тялото по кръвен или лимфен път.
На медицината са познати много видове ракови заболявания спрямо мястото на тяхното възникване – рак на белите дробове, рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на кожата, рак на панкреаса са само малка част от често срещаните прояви на болестта.
Макар и все още да не знаем защо точно един човек се разболява от рак, а друг със сходен начин на живот никога не се сблъсква с болестта, нека обърнем внимание на някои от рисковите фактори:
- Тютюнопушенето често оглавява този списък – прекомерното и продължително пушене е свързано с риск от поява на рак на белия дроб, в устната кухина и гърлото и по пикочния мехур;
- Неоптимална диета – хора, които се хранят основно със силно преработена храна и диетата им е лишена от фибри, витамини и минерали са по-застрашени от хората, хранещи се балансирано;
- Наднормено тегло – това е друг рисков фактор, потенциално свързан с рака на гърдата, дебелото черво и матката;
- Липса на достатъчно физическа активност – заседналият начин на живот също може да допринесе за развитието на раково заболяване;
- Прекомерна употреба на алкохол – алкохолът в големи количества също е възможно да има взаимовръзка;
- Излагане на влиянието на канцерогени – ако сме обградени в ежедневието от канцерогени, например отпадните вещества от изгарянето на тютюна, азбест или някои видове пестициди, то вероятно сме по-застрашени от развитието на раково заболяване;
- Излагане на облъчване или радиация – прекомерното излагане на UV лъчения от слънцето или на йонизиращи лъчения в следствие от медицински изследвания също могат да повишат риска;
- Инфекциозни заболявания – ненавременното третиране на някои инфекции (най-чест пример е човешкият папилома вирус, но и заболявания като хепатит В и С) е възможно да доведат до туморни образувания;
- Възраст, семейна история и генетична обремененост – и трите компонента следва да се имат предвид;
- Компрометирана имунна система – неработещата ефективно имунна система е възможно да не разпознае навреме мутирането на дадена клетка и да не съумее да прекъсне верижната реакция;
- Хормонални фактори – за някои видове рак е известно, че са хормонално зависими, например рака на гърдата често се обвързва с излагането на прекомерно високо съдържание на естроген в организма;
Видно е, че са налице множество рискови фактори. Ето защо превенцията и воденето на целесъобразен начин на живот са от ключово значение за предпазването на нашето здраве. Наред със здравословната храна, движението и контрол на влиянието на околната среда, ще обърнем внимание и на още един аспект, здравето на нашите черва.
Как микробиомът е способен да предпази тялото ни от развитие на рак?
Под микробиом разбираме съвкупността от всички микроорганизми, населяващи нашите черва. Техният брой възлиза на няколко трилиона и всички те изключително много подпомагат функциите на нашия организъм. Бактериите в стомашно-чревния ни тракт синтезират някои ключови хормони и невротрансмитери като допамин и серотонин. Метаболизират някои витамини, поддържат здравата чревна мембрана и регулират редица нервни, имунни и ендокринни механизми. Именно в микробиома се разполага нашата ентерична нервна система, непрестанно подаваща импулси към централната нервна система.
Условно окачествяваме бактериите в червата си като „добри“ и „лоши“ и нарушаването на баланса между двата вида наричаме дисбиоза. Дисбиозата е в състояние да компрометира здравето ни по много начини. Нарушава се чревната пропускливост и в кръвообращението ни навлизат патогени и отпадни продукти. Нарушават се синтеза и метаболизма на невротрансмитери, витамини и минерали, не спим добре, страдаме от болки и подуване на стомаха и изпитваме затруднения с изхождането.
Освен тези неразположения обаче, нарушената функция на микробиома е в състояние потенциално да увеличи риска от ракови заболявания. В допълнение, когато пък микробиомът ни е здрав и устойчив, е в състояние да окаже превенция и дори подкрепа при вече възникнало канцерогенно заболяване.
Ролята на пробиотиците
Пробиотиците представляват щамове на бактерии, полезни за нашето здраве и здравето на червата. Добиват се чрез ферментацията и лиофилизация. Процес, много подобен на заквасването на кисело мляко, но в производствени условия. През последните години популярността им неимоверно расте. Наред с качествената храна и здравословният начин на живот, пробиотиците оказват силна подкрепа на стомашно-чревния ни тракт. Колонизират с огромно количество живи бактерии, които успешно преборват дисбиозата.
По отношение на раковите заболявания, пробиотиците могат да изиграят наистина ключова роля.
На първо място, те активират и подпомагат функцията на имунната система. Увеличават активността на ключови нейни компоненти като макрофаги, NK-клетки (наричани клетки-убийци) и Т-клетки. Всички те в синхрон биха могли успешно да разпознаят и ликвидират клетките, които са започнали да претърпяват структурни и генетични промени. Тоест, да се превръщат в туморни.
Работещата и добре координирана имунна система е от съществено значение за превенция срещу рак.
Благодарение на нея, мутиралите клетки бързо ще бъдат овладени и ще се възпре безконтролното им нарастване и размножаване.
За някои щамове пробиотици е известно, че участват активно в производството на важни късоверижни мастни киселини като бутират например. За бутирата е известно, че е способен да потисне растежа на туморните клетки и да инхибира възпалителните процеси, което също намаля риска от развитие и разпространение.
Ако пък страдаме от хронично възпаление, пробиотиците могат и тук да са от особена полза. Известно е, че високите нива на възпаление в организма благоприятстват туморогенезата. Пробиотичните храни и добавки са способни да модулират възпалителните маркери и да потиснат високите нива на провъзпалителни цитокини. Така се понижава общото ниво на възпаление в организма, което подпомага борбата срещу канцерогенни заболявания.
Как да изберем пробиотик?
Когато избирате пробиотик, се уверете, че продуктът е наистина качествен и се характеризира с висока бионаличност. Това ще рече до червата ви да достигнат толкова полезни бактерии, колкото е упоменато на опаковката. Последните генерации пробиотици вече пристигат при нас, а разработката на ProLact NextGen Microencapsulation представлява уникална технология. При нея самите бактерии са обвити в защита от протеини и мукополизахариди, която гарантира тяхната преживяемост, както на стайна температура, така и преминавайки през ниското pH на стомаха. По отношение на превенцията и борбата с канцерогенни заболявания, от марката предоставят на нашето внимание ProLact Protect и ProLact Protect+.
И двата продукта подкрепят организма по време на химио- и лъчетерапия.
Предпазват клетките от оксидативен стрес, подобряват имунитета и благоприятстват синтеза на тромбоцити и хемоглобин.
ProLact Protect е пробиотична храна, обогатена с екстракт от кръвен здравец. Това е растение, познато със своите силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Продуктът подпомага баланса на чревната микробиота и играе важна роля в модулирането на имунната система. Екстрактът от кръвен здравец съдържа уникални биологично активни съединения. Те допринасят за намаляване на оксидативния стрес, ключов фактор в развитието на онкологични заболявания.
ProLact Protect+ е усъвършенстван пробиотик на капсули, произведен от козе мляко и обогатен с масло от кръвен здравец, пробиотичния щам Лактобацилус Рамнозус и екстракт от гъба Рейши. Формулата е разработена да подпомага имунната система и да предоставя допълнителна защита срещу възпалителни процеси и клетъчни увреждания, свързани с онкологични заболявания. Лактобацилус Рамнозус има доказана ефективност в поддържането на чревната бариера и имуномодулацията. Гъбата Рейши и маслото от кръвен здравец предлагат мощен синергичен ефект срещу оксидативния стрес и абнормалния клетъчен растеж.
Погрижете се за здравето си още днес – то е най-ценният ви ресурс!