Краткият отговор на този въпрос?

Да, пробиотиците могат да подобрят сексуалния ни живот. Разбира се, това много зависи от текущото здраве на червата ни.

Какво общо има здравето на червата със сексуалния ни живот?

Когато говорим за здравето на червата, обикновено имаме предвид здравето на нашия чревен микробиом – милиардите микроорганизми, които се намират там. Освен множество други системи в нашето тяло, като например имунната, микробиомът афектира и сексуалният ни живот, променяйки либидото и дори удоволствието, което изпитваме.

Нека видим на какво влияе микробиомът:

На настроението ни

Голяма част от серотонинът се произвежда в червата. Всъщност, не просто голяма част, а цели 95% от него. Когато в червата ни има дисбиоза – дисбаланс на чревната флора и повече „вредни“, отколкото „полезни“ бактерии, те не могат да произведат достатъчно количество серотонин.

Според д-р Ана Кабека, автор на The Hormone Fix, „Ниското ниво на серотонин е свързано с по-малко сексуално влечение“.

На енергията ни

Бактериите в червата ни помагат и за производството на някои витамини от група В, които са от съществено значение за производството на енергия. Освен това, чревните бактерии имат свойството и да регулират кръвната ни захар. Ако флората е дисбалансирана, можем да чувстваме симптомите на рязко спадане на кръвната захар – умора, виене на свят, мрачно настроение и нервност.

И така, ако се чувстване „прекалено уморени за секс“, може би проблемът е в червата.

На либидото:

Интересен факт: серотонинът се намира и в гениталиите ни. Когато нивата му са ниски, не можем да почувстваме сексуално удоволствие от физически контакт.

На възпалението:

Когато чревният ни микробиом е дисбалансиран, чревната ни стена пропуска токсини в кръвта, а това води до хронично възпаление в тялото. Получава се нещо като порочен кръг, защото високите нива на стрес по принцип водят до възпаления, но също така причиняват проблеми в храносмилателната система, които от своя страна пак водят до възпаления.

Това изследване установява връзката между възпалението в тялото и дисфункцията в сексуалното здраве.

Ами ако по принцип имаме чревно заболяване?

Нека си признаем, чревните заболявания не са особено секси и определено е трудно да си в настроение за секс, ако не можеш да излезеш от тоалетната. Някои от хроничните чревни заболявания са:

 • Гастрит

 • Колит

 • Язва

 • Язвен колит

 • Спастичен колит

 • Улцерозен колит

 • Болест на Крон

 • Цьолиакия

А някои от неприятните им проявления включват:

 • Гадене

 • Повръщане

 • Болка

 • Подуване

 • Запек

 • Диария

 • Хронична умора

 • Газове

Както физическите, така и емоционалните симптоми на тези заболявания потенциално могат да повлияят на сексуалния живот. Ключовата дума тук е „потенциално“. Ранното диагностициране, правилното лечение, както и натуралните пробиотични храни ProLact могат да помогнат в излекуването или вкарването в ремисия на някои от тези неприятни заболявания.

Как може да разберем дали ниското либидо е свързано с чревния микробиом?

Вероятно ще си помислите, че е трудно да разберете сложния микробиом, съставен от милиарди бактерии. Е, ще ви изненадаме. Либидото не е по-малко сложен въпрос – нито за учените, нито за останалите хора. То се влияе от хормоните, начина на живот, интимния партньор, дори от гена.

Би било изключително трудно да откриете дали случайно ниското либидо е провокирано от чревен дисбаланс. Затова, най-лесния начин е да опитате да приемате в продължение на 21 дни пробиотична храна ProLact Biostim, която съдържа милиарди живи Лактобацили и бързо може да възвърне баланса в червата ви.

Но ако страдате от някои от следните симптоми:

 • Болки в ставите

 • Диария

 • Запек

 • Промени в настроението

 • Хронична умора

 • Проблеми със съня

 • Глад за захар

 • Рязка промяна в теглото

 • Замъгляване в съзнанието

Спешно посетете кабинета на гастроентеролог. Тази препоръка е валидна, дори да нямате промени в либидото, а само някои от изброените по-горе симптоми. Гастроентерологът може да назначи ендоскопия, колоноскопия или скенер на корема, за да отрие дали има проблем. Може да назначи и изследване за чревната флора, което най-често се прави с фекална проба.

Как да изберем пробиотик?

Както вече споменахме, много от проблемите на червата са провокирани или свързани от дисбиозата. Ако страдате от такава, може да се обърнете към пробиотична хранителна добавка, както и към ферментирали храни и такива, богати на фибри. Но как да изберем пробиотик?

Пазарът на пробиотици не е регулиран. Това дава голяма свобода на производителите буквално да „правят каквото си искат“. Тази огромна предпоставка за създаване на некачествени продукти с добър маркетинг, поставя на преден план отговорността на всеки един човек към това да се информира за хранителните добавки, които купува. В следващите абзаци ще дадем някои насоки.

Първото, на което трябва да обърнем внимание, е производствената технология. Пробиотиците се делят на няколко генерации. Първата от тях представлява т.нар. „стартерна култура“ – просто огромно количество пробиотични бактерии. Проблемът при тях е, че не оцеляват при температура над – 18 °C. Това означава, че ако на даден пробиотик е упоменато, че трябва да се съхранява в хладилник, най-вероятно полезните бактерии са мъртви много преди да стигнат до вашия дом.

Втората генерация пробиотици комбинират бактерии с пребиотична среда – това най-общо казано е някакъв въглехидрат, като често се използва инулин или декстроза. Тази генерация издържа на стайна температура в продължение на месеци, защото бактериите вече са преминали във фаза на растеж, но щом попаднат в стомаха, ниското Ph ги убива.

Третата генерация пробиотици са живи бактерии, на които лабораторно е създадена външна обвивка от протеини. Тяхната преживяемост в стомаха и червата е по-голяма, отколкото при втората генерация.

При производствения процес на четвъртата генерация пробиотици, полезните бактерии се обвиват с протеини и мукополизахариди. Повечето производители създават тази защитна обвивка изкуствено. По този начин, бактериите могат да преминат през целия стомашно-чревен тракт и да достигнат чак до дебелото черво, където се образуват най-много гнилостни процеси в човешкото тяло. Пробиотиците от ProLact са четвърта генерация и се произвеждат по специална технология за естествено микроенкапсулиране – бактериите сами изграждат защитната си обвивка напълно естествено.

Друг важен фактор при избора на пробиотична хранителна добавка, са бактериалните семейства в нея. Учените по цял свят тепърва изследват всички възможни ползи на различните „добри бактерии“. За сега знаем, че различните щамове, видове и подвидове пробиотици, имат различни свойства и помагат за различни неща. Продуктите, които съдържат няколко вида бактерии, се наричат мултипробиотици. Когато избираме такъв тип продукти, трябва да съобразяваме дали бактериите в тях имат синергичен ефект помежду си и какви са техните свойства. Пробиотиците от ProLact съдържат Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, с които по принцип се заквасва българското кисело мляко и е доказано, че двете бактерии имат силен синергичен ефект помежду си.

Последният фактор при избора на пробиотици е количеството на полезните бактерии. Много производители залагат на огромни числа, изписани на опаковката, особено, ако пробиотиците са първа или втора генерация. На английски ще намерите тази бройка обозначена като CFU (Colon Forming Units) – колонообразуващи единици. Това число показва само, че при тестовете след момента на производството, наличните бактерии са били толкова на брой, но при излагане на външни условия, като влажност и температура, голяма част от тях вероятно не оцеляват. Затова, броят на бактериите е важен, но не е най-важното условие за качество. Обръщайте внимание дали производителите провеждат редовни тестове на продукта си. Пробиотиците от ProLact се тестват веднага след произвеждането, два месеца по-късно, както и година след това, за да може да се проследи дали количеството бактерии остава същото, описано на етикета.

Какво друго можем да направим, за да повишим либидото си?

Всъщност, има доста неща, които можем да направим. Предизвикателството е, че проблемите, както с червата, така и с либидото, принципно не се лекуват бързо. Въпреки това, ето какво може да предприемете:

Прием на лекарства

Известен факт е, че приемът на антибиотици потиска растежа, както на патогенната, така и на полезната флора. Затова, винаги, когато приемате антибиотик, не забравяйте да включите и пробиотик ProLact Biostim.

Друг научно доказан факт е, че някои от антидепресантите, антипсихотиците, антиепилептиците, лекарствата за кръвно налягане и тези за понижаване на холестерола могат да повлияят на сексуалната функция.

Промяна в диетата

Ако страдате от някои от симптомите на стомашно-чревно заболяване, може да се обърнете съм специалист диетолог или клиничен нутриционист, които да изготвят временна елиминационна диета, за да се премахнат храните, които могат да причиняват чревно раздразнение. Може да опитате да изключите пакетираните храни, газираните напитки, както и нездравословните „фаст фуудс“, като ги замените с пребиотични храни, богати на фибри.

Повече движение

Редовното движение се свързва с по-високи нива на серотонин. Като се има предвид връзката на серотонина, както с червата, така и със сексуалния живот, ако в момента имате по-заседнало ежедневие, малко повече спорт ще ви се отрази добре. Може да включите пробиотикът ProLact Sport – той ще ви помогне бързо да влезете във форма, ще ви даде повече енергия, а заедно с това, ще работи и за балансирането на чревната флора.

Кога се очаква да дойде промяната?

Често значителното подобрение от приема на пробиотик ProLact Biostim се забелязва след 21 дни. Това включва дори повишаване на либидото, ако проблемът с него е бил свързан с чревната флора. За да работят добре, пробиотиците трябва да се приемат редовно.

В заключение: Пробиотиците не са универсално лечение на проблемите в сексуалния живот, но могат да изиграят важна роля в тяхното разрешаване, особено, ако се приложи холистичен подход. При всички положения, приемът на качествен пробиотик от ProLact може само да ви донесе ползи.