Могат ли пробиотиците да подобрят настроението ни?

От Editor

Пробиотиците могат да направят много повече от това да подобрят здравето на стомашно-чревния ни тракт. Нови изследвания на Harvard University показват, че полезните бактерии имат влияние и върху психологическото ни състояние.

Връзката между червата и мозъка се нарича чревно-мозъчна ос. Чрез нея се осъществява биохимичната сигнализация между нервната система в храносмилателния тракт, наречена ентерична, и централната нервна система, която включва и мозъка. Основната информационна връзка между мозъка и червата е блуждаещият нерв – най-дългият нерв в нашето тяло.

Много често наричаме червата „втория мозък“, защото те произвеждат същите невротрансмитери, както и мозъка ни. Това са серотонин, допамин, гама-аминомаслени киселини, а всички те играят много ключова роля за настроението ни.

90% от серотонина се произвежда в храносмилателния тракт.

Това, което засяга червата, се отразява и на мозъка, но обратното също е вярно. Когато тялото ни влезе в стресов режим „бягай или се бий“, мозъкът изпраща предупредителни сигнали до червата, а надбъбречните ни жлези отделят голямо количество кортизол и адреналин. Това може да доведе до проблеми, като „нервен“ или „разстроен“ стомах. Голяма част от чревните заболявания, сред които гастрити и колити, се получават вследствие на продължителни високи нива на стрес. От друга страна, чревните проблеми, като болест на Крон, синдром на раздразнените черва или дори само хроничният запек, могат да предизвикат тревожност и депресия.

Чревно-мозъчната ос има и много други функции. Например, червата са отговорни за регулирането на апетита, като изпращат сигнали до мозъка кога да спрем да се чувстваме гладни. Около 20 минути след хранене, бактериите в червата произвеждат протеини, които потискат апетита, а това съвпада точно с времето, необходимо ни, за да започнем да се чувстваме сити.

Каква е ролята на пробиотиците в чревно-мозъчната ос?

Някои изследвания са установили, че пробиотиците могат да помогнат за повишаване на настроението, подобряване на когнитивните функции, намаляване на стреса и безпокойството. Например, проучване от 10 ноември 2016 г., публикувано от Frontiers in Aging Neuroscience, установява, че пациенти с Алцхаймер, които приемат мляко, заквасено с четири пробиотични щама, в продължение на 12 седмици, постигат по-добри резултати на тестовете за измерване на когнитивното увреждане, в сравнение с тези, които са приемали йогурт без пробиотични бактерии.

Малко клинично проучване от 2013 г., публикувано в списание Gastroenterology, установява, че жените, които приемат мляко, заквасено с пробиотични бактерии Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, по два пъти на ден, в продължение на четири седмици, имат по-слаба емоционална реакция, когато им се покажат снимки на ядосани и уплашени лица, в сравнение с контролната група. Ядрено-магнитен резонанс потвърждава, че групата, приемала пробиотици, има по-ниска активност в инсулата – малка област, разположена в мозъчната кора, която обработва вътрешните усещания в тялото, включително тези, произтичащи от червата. Проучване от 2007 г., проведено в Университета в Айова, показва, че ниската активност в тази мозъчна област се свързва с по-лесно отказване от цигарите.

Кои пробиотици да изберем за подобряване на настроението ни?

Пробиотичните храни на ProLact съдържат Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, за които има доказани свойства при подобряване на настроението, намаляване на тревожността и облекчаване на депресивните състояния. ProLact Antistress+ съдържа етерично масло от лавандула, което успокоява нервната система. Проучване от 2003 г., показва, че лавандулата подобрява настроението, намалява стреса и тревожността, и подпомага релаксацията.

Едно от най-важните средства за намаляване на нивата на кортизол, съответно и на стреса, който изпитваме, е дълбокият здрав сън. ProLact Relax+ съдържа естествен екстракт от жълт кантарион, който удължава дълбоката фаза на съня, подобрява качеството му и помага за това да се събуждаме жизнени и отпочинали на сутринта. През 2016 г., учени правят ревю на 35 клинични проучвания, относно жълтия кантарион, и откриват, че той намалява симптомите на депресия при хора, които го приемат вътрешно, в сравнение с плацебо групата, и дава също толкова добри резултати, колкото при групата от хора, приемащи антидепресанти.

Тепърва ще се провеждат още много клинични и експериментални проучвания за значението на пробиотиците, при лечение на неврологични и психологически проблеми, но на този етап е доказано, че полезните бактерии могат да помогнат, както за здрави черва, така и за здрави нерви, и добро настроение.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки