Как да поддържате мозъка си здрав с напредване на възрастта? Процесът започва много по-рано, отколкото си мислите

Младите хора, които имат умерено до високо кръвно налягане, което постепенно се повишава с течение на времето,  са изложени на риск от лошо здраве на мозъка по-късно в живота, установиха изследователи.

Проучването, наскоро публикувано в JAMA Network Open, показва, че повишените нива на кръвното налягане в младостта, могат да повлияят на структурата на мозъка и да влошат здравето на мозъка по-късно в живота. Резултатите показват колко важно е да се контролира кръвното налягане през целия живот – включително да започнем от по-млада възраст.

„Склонни сме да мислим за себе си като за безсмъртни, когато сме на 20, но това, което правим през този период от живота си, има значение.“, казва д-р Памела Дж. Шрайнер, съавтор на изследването и професор в Отдела по епидемиология и обществено здравеопазване в университета от Минесота, цитират от американското издание Health.

Основната констатация на проучването, което включва анализ на мозъчен магнитен резонанс (MRI) на 853 участници, е, че в сравнение с индивиди, които имат по-стабилни траектории на кръвното налягане по време на младостта си и на средна възраст, тези, които изпитват умерено до повишено кръвно налягане, се повишават са по-склонни да имат индикации за лошо здраве на мозъка. Тази промяна в здравето на мозъка включва по-нисък общ обем на сивото вещество, анормален обем на бялото вещество и по-нисък приток на сиво вещество.

Фактори, които допринасят за високото кръвно налягане:

Много хора не знаят, че имат повишено кръвно налягане, тъй като хипертонията обикновено е асимптоматична, което означава, че няма явни симптоми, докато не достигне критично ниво и пациентът има клинично събитие като сърдечен удар или инсулт, каза Шрайнер.

Общите рискови фактори, които могат да доведат до хипертония са:

  • Диета с високо съдържание на натрий или ниско съдържание на калий
  • Липса на физическа активност
  • Затлъстяване
  • Твърде много алкохол
  • Употреба на тютюн
  • Генетика и семейна история

Младите хора са особено уязвими, защото е по-малко вероятно да следят редовно кръвното си налягане, според Wanpen Vongpatanasin, MD, специалист по хипертония и кардиолог в UT Southwestern Medical Center в Далас, Тексас.

 

Източник: www.health.com

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *