Така наречените енергийни напитки са безалкохолни, за които се вярва, че увеличават енергийните нива в организма. Всички “ползи” от този вид стимулатори обаче са трудно оправдани.

Истината е, че този вид безалкохолни имат неприемливо високи нива на кофеин и в повечето случай твърде много захар. Основните съставки са стимуланти (кофеин, гуарана, ефидрин), захар и вода – простите захари предизвикват незабавно покачване на нивата на кръвната захар, кофеинът скрива умората.

Стимулиращите ефекти обаче, отминават бързо и водят до срив. Като странични ефекти, при продължителна употреба се набюдава тревожност, покачване на нивата на стрес, главоболие и трупане на излишни килограми.

В някои видове енергийни напитки се съдържа гуарана – тя съдържа два пъти повече кофеин сравнение с кафето. Кофеинът от гуараната се освобождава по-бавно от организма, освен него в гуараната има вещества които стимулират сърдечната дейност – теофилин и теобромин.
Някои производители си позволяват и съставката ефидрин, която има опасни странични ефекти върху сърцето – причинява аритмия и повишава много кръвното налягане.

Друг негативен фактор е, че липсва регулация в количеството на съставките в тези безалкохолни.

Употребата на енергийни напитки с алкохол е пагубно за организма.

Въпреки, че някои производители добавят “здравословни” елементи – като билкови екстракти, за които се твърди че са полезни за здравето е важно да се отбележи, че те не намаляват отрицателните действия на въпросния тип напитка и в никакъв случай не я правят здравословна.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *