Медицинският ни хеликоптер летя до Шумен на първата си мисия. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух (ЦСМПВ) реализира първата си мисия, съобщават от Министерството на здравеопазването.

След поредица от тренировъчни полети, медицинският хеликоптер с екип – д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев, са изпратени по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден  към ЦСМПВ в 7:30 часа, а хеликоптерът е излетял в 8:02 часа. В 8:45 спира за презареждане в гр. Горна Оряховица, откъдето излита отново в 9:17 часа. В 9:42 ч асахеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до гр. София.

Припомняме, че още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

След това беше извършен подбор на кадри и бяха сформирани шест медицински екипа. На 29 май приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии и бяха създадени дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. 

По отношение на Системата 112, от МЗ напомнят, че през 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Първата мисията днес е от т.нар. hospital to hospital. Пациентът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и транспортиран до Военномедицинска академия.

България ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината

Междувременно стана ясно, че страната ни ще получи следващите два медицински хеликоптера до края на годината. Втората машина ще пристигне със закъснение, а третата по график. Това уведомява производителя „Леонардо“ АД (Leonardо S.p.A.). в официално писмо до Министерството на здравеопазването.

Вторият хеликоптер следва да бъде в България до 30.06.2024 г. Изпълнителят по договора информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката на хеликоптер № 2 ще се забави.  

В договора с италианската фирма е заложен гратисен период от 60 дни, след който започват да текат съответните неустойки. Припомняме, че до момента изпълнителят е заплатил на Министерството на здравеопазването неустойки в общ размер от 69 749,17 лв. 

Третият хеликоптер трябва да бъде доставен до 31.12.2024 г. От „Леонардо“ АД уверяват, че забавянето в производството на втората машина, няма да повлияе на сроковете за пристигането на третата.