Все по-често имаме нужда да натиснем “пауза” на забързаното ежедневие и да дадем почивка не само на тялото си, но и на ума

Често, чувайки думата “медитация” си представяме човек в поза “лотос” или нещо по-сложно, който издава странни звуци. Истаната е съвсем друга. Медитацията е най-разнообразния метод за почивка и рестарт, и всеки човек може да медитира различно.

Основата на медитацията е спокойната поза на тялото и фокусирането върху дишането и настоящия момент.

Какво ви е нужно?

Тихо, спокойно и удобно място, на което да се настаните в поза приятна за вас самите.

Можете да си пуснете тиха и приятна музика, можете да медитирате и в пълна тишина. Можете да запалите ароматна свещ, с мирис, който ви успокоява или ви е приятен. Можете да го правите навън или в уюта на дома ви.

За начинаещите е най-добре да си изберат кратко време за медитация – от 5 до 10 минути, като стартово занимание. Веднъж, когато медитацията се превърне в навик, няма да имате нужда от часовник.

Научете се да дишате. Това става най-добре с броене. Вдишване, издишване.

Отпуснете тялото си и се опитайте да си представите къде се намира то в момента. Как е разположен гърбът, седалището, ръцете и краката, докато седите. Това е начинът да се “застопорите” в настоящия момент и да накарате мозъка си да не “препуска” от мисъл в мисъл.

Не се отчайвайте, ако в началото ви е трудно да се фокусирате върху тялото и дишането си и мозъкът ви непрекъсното прескача в мисли за предстоящи задачи, забравена среща, неотговорен имейл, списъкът с покупки след работа. Опитайте отново. Над 95% от хората, които медитират ежедневно, споделят, че в началото име е било трудно, но сега – успяват да изключат ума си още с първото вдишване.

Защо да медитирате?

Замисляли ли сте се, че умът е двигателят на нашето тяло. Като съзнателни същества, ние правим всичко подтиквани от мозъка и мислите си. Ако нещо не е наред с тях, тялото ни страда. Психическата умора е не по-малко стресираща от физическата.

Споделете ни, вие медитирате ли?

 

Снимки: Pexels.com

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *