Медицинските сестри в Европа бяха отличени с наградата „Жените в Европа 2020“ в категорията „Жени в действие“ заради усилията им в борбата с коронавирус през 2020, съобщават от Euronews

„Във времена на пандемия от COVID-19 медицинските сестри осигуряваха експертна помощ 24/7 на своите пациенти и то при най-трудните и безпрецедентни обстоятелства, рискувайки собствения си живот и този на своите семейства“, каза Елизабет Адамс, президент на Европейската федерация на сестринските асоциации.

Наградата е връчена на Европейската федерация на сестринските асоциации, която представлява на 3 милиона медицински сестри в целия Европейския съюз.

Номинацията идва от Европейското женско лоби, по повод критичната роля и изключителна отдаденост на медицинските сестри по време на кризата с COVID-19.

Професионалисмът и отдадеността на медицинските сестри е от основно значение за спасяването на човешки животи, подкреата на пациенти при много тежки условия на труд, гласи номинацията.

„Това е голяма изненада и чест да получат тази престижна награда. Медицинските сестри рядко получават признание за своята отдаденост ”, сподели още Елизабет Адамс.