Студенти от Медицински университет – Варна, са част от екип изобретил медицински робот за астронавти.
Проектът е част от конкурса на Европейската космическа агенция The Student Aerospace Challenge в Париж. Българските студенти се наредиха сред петте победители в състезанието. Тимът е съставен от студентите Мелани, Габриел, Антон, Бора и Гергана, възпитаници на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” и Висше Военноморско училище “Н.Й. Вапцаров”.

Идеята за проекта започва през декември 2021 година, а времето за реализацията е месец и половина. Според младите учени, здравните протоколи, които позволяват пътуване в Космоса са доста стриктни, за да се осигури адекватна здравна помощ по време на полет.

“Част от нашата система са залепващи малки апарати, които следят състоянието на организма чрез сензори за температура, сърдечен ритъм, кръвна захар и основните жизнени показатели”, споделя Антон Атанасов.

Тези апарати имат възможност да прилагат малки количества медикамент през кожата, а при нужда, може дозата да се увеличи. Ако възникне необходимост, роботът може да намира венозен път и да инжектира на собствен ход. “Вярвяме, че автоматизирането на медицинските грижи по време на полети ще спасява човешки животи. Вече има тестови мисии в световен мащаб, дори 80 годишен човек е участвал в тях”, допълва студентът.