Медът може да направи всичко по-вкусно, като добавка в ястия или чай и дори самостоятелно. Ново изследване установи, че медът може също да подобри нивата на кръвната захар и холестерола.

Медът се счита за един от най-здравословните подсладители. Изследователи от университета в Торонто, чиито констатации бяха публикувани наскоро в Nutrition Reviews, определиха какъв ефект може да има медът върху кардиометаболичните рискови фактори.

Какво казва изследването за меда и кардиометаболитното здраве?

Изследователите се фокусират върху 18 контролирани проучвания, които включват повече от 1100 участници и продължават средно два месеца. Резултатите показват, че медът има положителен ефект върху кардиометаболитното здраве, като нивата на кръвната захар и холестерола.

„Тези резултати са изненадващи, тъй като медът съдържа около 80% захар“, каза Таузеф Хан, старши изследовател в изследването и научен сътрудник по хранителни науки в Медицинския факултет на Университета в Торонто,  „Но медът е  със сложен състав от обикновени и редки захари, протеини, органични киселини и други биоактивни съединения, които много вероятно имат ползи за здравето.“

„Медът е много богат на антиоксиданти за сърдечно-метаболитно здраве“, казва Катрин Джервасио- диетолог.

Когато става въпрос за това защо медът може да помогне за нивата на кръвната захар и холестерола, Джервасио добавя:

„Той съдържа флавоноиди и фенолни съединения. Флавоноидите са противовъзпалителни антиоксиданти, които имат способността да предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, а фенолните съединения намаляват риска от сърдечни заболявания,  известно е, че предпазва клетките от оксидативен стрес.“

Кой вид мед е най-добър?
Медът, който е суров и от един флорален източник, е по-добър от другите видове.

„Суровият мед не е бил подложен на методи на обработка, така че запазва повече хранителни вещества и антиоксиданти от този, който е обработен.“

„Що се отнася до конкретния източник на мед, няма съществено проучване кой флорален източник има най-добрия състав за кардиометаболично здраве, но яденето на мед в най-естественото му състояние все още е най-добрият вариант“, казва  Джервасио.

Ако сте любопитни колко мед може  да ядете, за да видите ползите, Джервасио казва:

„Една или две супени лъжици суров мед са достатъчни, за да получите необходимите хранителни вещества. Медът всъщност се счита за лечебна храна и е използван в древни времена. Не само има кардиометаболични ползи за здравето, но има и антимикробни свойства за заздравяване на рани и дори облекчаване на  кашлица.“

За ефектите на меда поеман сутрин на гладно прочетете ТУК.