В последно време се заговори за липсата на важно лекарство, предписано на диабетици. Пациенти се оплакаха, че не знаят как ще протече лечението им, ако липсата на въпросния “Оземпик” продължи. Според тях, невъзможността да приемат медикамента, който им е предписан от лекар и се поема от Здравна каса е поради факта, че в последно време се използва с друго предназначение – за отслабване. Дали това е така, може би, времето ще покаже! 

Представители от Асоциация на собственици на аптеки, казват че в мрежата има липса на много видове лекарства и това не е изненада за никого. „Създават се трудности при лечението на болни хора, това е проблема. Този проблем го има с много лекарства, едва ли това може да учуди някой вече. Напоследък, последните няколко месеца се предписва и за затлъстяване. Което също е важно, има много добър резултат. Когато се предписва за диабет е безплатно по Здравна каса, а когато е за лечение на затлъстяване е на свободна продажба и се заплаща от пациента“, обяснява Николай Костов, председател на асоциацията.

От Министерство на здравеопазването заявяват, че според техните проверки, има наличност на медикамента в складовете на представителя и на търговците на едро. Не е ясно, обаче, защо той не се намира в аптечната мрежа. “Крайно недостатъчно. Ние, например, от време на време, получаваме по една опаковка в аптеката. И то, примерно, един път в седмицата или един път на десет дни. Разбира се, търсенето е многократно по-голямо.” Твърди Николай Костов.

Другата гледна точка е на лекарите, които използват въпросния медикамент, като част от програма за спиране на преддиабета. При нея тялото само произвежда въглехидрати от собствените мазнини и освен това, пациентът отслабва впечатляващо ако е с наднормено тегло.

Тази програма, която от година се прилага и в България, е взаимствана от екип от анестезиолози, ендокринолози, гастроентеролози и диетолози от Америка. Всичко това се извършва под постоянен лекарски контрол, съобразено с индивидуалните нужди на всеки пациент.