Едва ли има някои, който в детството не си е играл по поляните с
глухарче. Старите хора казват за него, че “ясно слънце” се ражда с
неговия цъфтеж.

Знаете ли, обаче, какви са ползите от това познато на всички ни
растение? Древните гърци са го използвали за лечение на очни
възпаления, а в Германия, са го използвали за пролетни
пречистващи чайове.
Глухарчето цъфти през пролетта и началото на лятото. Любопитен
факт е, че корените му са много дълбоки и достигат до 30 см., и
могат да се използват като заместител на кафето.

Ползи за здравето:
–       действа пречистващо върху кръвта и черния дроб;
–       ускорява метаболизма в тялото;
–       помага при умора и безсъние;
–       стимулира апетита;
–       естествен диуретик;
–       помага при стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни
проблеми;
–       помага при анемия;
–       намалява симптомите на ПМС;
–       сокът помага при акне, екземи, обриви и брадавици;
–       според много изследвания, растението предотвратява
растежа на ракови клетки.

Ако консумирате в нормални дози, странични ефекти не се
наблюдават, но ако се превиши количеството, може да се стигне до
алергична реакция или увеличаване на киселинността в стомаха.

Лека и вкусна салата или ободряващ чай, опитайте, за да усетите лечебните свойства на глухарчето!