Едва ли има някои, който в детството не си е играл по поляните с
глухарче. Старите хора казват за него, че “ясно слънце” се ражда с
неговия цъфтеж.
Знаете ли, обаче, какви са ползите от това познато на всички ни
растение? Древните гърци са го използвали за лечение на очни
възпаления, а в Германия, са го използвали за пролетни
пречистващи чайове.
Глухарчето цъфти през пролетта и началото на лятото. Любопитен
факт е, че корените му са много дълбоки и достигат до 30 см., и
могат да се използват като заместител на кафето.
Ползи за здравето:
– действа пречистващо върху кръвта и черния дроб;
– ускорява метаболизма в тялото;
– помага при умора и безсъние;
– стимулира апетита;
– естествен диуретик;
– помага при стомашно-чревни, жлъчни и бъбречни
проблеми;
– помага при анемия;
– намалява симптомите на ПМС;
– сокът помага при акне, екземи, обриви и брадавици;
– според много изследвания, растението предотвратява
растежа на ракови клетки.
Ако консумирате в нормални дози, странични ефекти не се
наблюдават, но ако се превиши количеството, може да се стигне до
алергична реакция или увеличаване на киселинността в стомаха.
Лека и вкусна салата или ободряващ чай, опитайте, за да усетите лечебните свойства на глухарчето!