Лудият мед, известен още като „deli bal“ или червен мед, е използван в традиционната медицина в Непал, за която се смята, че има терапевтични свойства в малки дози.

Произведен от пчели, които събират нектар от цветята на рододендрон във високопланинските райони на Непал, включително Хималаите, лудият мед се използва като антисептик, сироп за кашлица и болкоуспокояващо. Консумирането на твърде много от този мед обаче може да бъде вредно поради наличието на мощен токсин, наречен граянотоксин.

Използването на луд мед в Непал датира от векове. Смята се, че има антисептични свойства, което го прави полезен за лечение на рани и предотвратяване на инфекции. Използва се и като сироп за кашлица, тъй като се смята, че помага за успокояване на гърлото и намаляване на дразнението. Освен това се използва като болкоуспокояващо, особено при главоболие и мигрена.

Лудият мед съдържа граянотоксин, естествен токсин, открит в цветята на рододендрон. Консумирането на твърде много от този токсин може да причини сериозни здравословни проблеми, включително гърчове и дори смърт. Ето защо е важно да консумирате луд мед в много умерени количества.

По отношение на хранителното си съдържание лудият мед е подобен на другите видове мед. Има високо съдържание на естествени захари, които осигуряват енергия, и съдържа антиоксиданти, които предпазват от увреждане от свободните радикали. Въпреки това, тъй като е направен от нектар от цветя на рододендрон, може да има малко по-различен вкус и цвят от другите видове мед.

Ако искате да опитате луд мед, важно е да го закупите от реномиран източник и да го консумирате в малки количества, за да избегнете потенциални рискове за здравето. Въпреки че се смята за лечебно в Непал, важно е да запомните, че консумацията на твърде много от него може да бъде много вредна.