Нашето Черно море представлява една огромна зона на здравето, в която специалистите различават морско климатолечение и балнеолечение. Балнеолечението се допълва с пясъколечение и калолечение.

 

Ултравиолетовите лъчи оказват особено фотохимично и фотобиологично действие върху организма, което е познато на хората отдавна. Добрите резултати от климатолечението край морето при хроничните заболявания на дихателните пътища се дължат до голяма степен на лечебните възможности на морския въздух.

Високите температури и слънчевото време край брега подпомагат окислителните процеси и отделянето на йод в свободно състояние. Своеобразен лечебен фактор представлява и самата морска водаТя оказва механично и химическо въздействие върху човешкия организъм. Морските къпания понякога са и главната цел на морелечението.

Медицината използва и лечебните свойства намного морски растения. В това отношение морските водорасли стоят на първо място. Водният извлек от кафявите морски водорасли има учудващо хипотензивен – намаляващ кръвното, ефект. За разлика от някои мощни лекарствени средства, които действат така бързо, че човек може да колабира, тяхното въздействие е меко и постепенно.

Лапи от водорасли помагат при мъчно заздравяващи рани от разширени вени на крайниците и др. От водорасли са изолирани и витамини, и вещества, които потискат съсирваемостта на кръвта, и стероидни съединения, годни за синтез на хормонални препарати от типа на кортизона.

Освен от водорасли, лечебни вещества се получават и от други обитатели на морето. Много морски животни изработват в голямо количество антибиотици, засилващи растежа вещества, хормони и т. н. Създадена е т. нар. морска диета, с която се лекува малокръвие, артериосклероза, хипертония. От обитателката на морското дъно – морската краставица, е изолирано интересно вещество, което подобрява сърдечната дейност и понякога спира растежа на някои злокачествени тумори.

Ценно лечебно богатство на нашето Черноморие е и лечебната кал.Тя се добива от крайморските езера и разширява лечебните възможности на нашето крайбрежие. Поморие, при с. Атанасово (Бургаско), в Тузлата край Балчик, с. Шабла и във Варненското езеро. Добре проучено от съвременната медицина, калолечението се явява популярен лечебен метод в морските курорти.

Елементи на морелечението са и пясъчните бани, които се прилагат с успех за лечение на хроничен ставен ревматизъм, артрити, лумбаго, ишиас и др.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *