codehealth-logonew

Какво представлява Лактобацилус Булгарикус?

Лактобацилус Булгарикус е пробиотична бактерия, която се открива в стомашно-чревния тракт на хората, живеещи в държавите от Балканския полуостров и най-вече в България. Бактерията е описана за първи път през 1905 г. от българския студент Стамен Григоров, в доклад, изнесен в института „Пастьор“ в Париж. По това време, той е студент по медицина в Женева.

Стамен Григоров изследва микрофлората на българското кисело мляко и открива, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерия. По-късно, пръчковидната бактерия е наречена Лактобацилус Булгарикус, а кълбовидната – Стрептококос Термофилус.

В своите класически трудове, известният руски учен Иля Мечников – един от основателите на съвременната имунология, свързва дълголетието на българския народ с консумацията на кисело мляко и набляга на факта, че Лактобацилус Булгарикус е единствената бактерия, която никога не е увреждала човешкия организъм по какъвто и да било начин. Мечников е първият учен създал лечебен препарат на базата на българската полезна бактерия, наречен „Лактобацилис“. За своите открития Мечнков по-късно получава и нобелова награда.

Българската гордост – киселото мляко и по специално добрата българска бактерия Лактобацилус Булгарикус, тепърва ще набират популярност по света. Голяма част от проведените клинични изпитания за свойствата на пробиотика ни са били по време на социализма, а след падането му, интересът към нея намалява за известно време. През последното десетилетие се забелязва възраждане, като много известни учени от реномирани университети провеждат изпитания за свойствата му. Нека разгледаме какво са открили досега.

Какви са ползите от Лактобацилус Булгарикус?

Ранните изследвания показват, че българската добра бактерия може да изиграе важна роля при лечението на следните заболявания:

 • Чернодробни болести
 • Инфекциозни заболявания
 • Стомашно-чревни заболявания
 • Възпалителни чревни заболявания
 • Дерматологични заболявания
 • Алергични заболявания
 • Онкологични заболявания

Какво казват проучванията?

Ето и част от ползи на Лактобацилус Булгарикус са открили учените досега:

Антитуморен ефект

Проучване, проведено през 1977 г., показва, че Лактобацилус Булгарикус има силен антитуморен ефект. За целта на проучването е използван препарат, състоящ се главно от гликопептидни фрагменти от клетъчната стена на Лактобацилус Булгарикус. Установено е, че той оказва специфичен антитуморен ефект върху саркома, плазмоцитом, аденокарцином, меланосарком, карцином, при спонтанни тумори и левкемия. Българският пробиотик е с ниска токсичност, не намалява процеса на образуване на кръвни клетки и действието му върху туморната тъкан се различава значително от това на известните химиотерапевтични средства.

Намаляване на холестерола

Друго проучване, проведено през 2013 г., изследва как българската добра бактерия влияе на липидния профил. Установено е, че приемът на Лактобацилус Булгарикус понижава нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и триглицеридите – основен резерв на енергия, складирана в мастната тъкан, която се повишава при системно преяждане, тютюнопушене и диабет. Междувременно, Лактобацилус Булгарикус очевидно намалява видимите промени в тъканта на черния дроб и отлагането на липиди в него. Освен това, родната ни добра бактерия регулира чернодробните показатели АсАТ и АлАТ.

Имуномодулиращ ефект

Интересно проучване от 2006 г. изследва имуномодулиращите ефекти на Лактобацилус Булгарикус. Приемът на българския пробиотик значително увеличава производството на жизненоважния за имунната система цитокин – малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, с чиято помощ имунната система се адаптира и реагира ефикасно на определени вируси, бактерии и паразити. Също така, Лактобацилус увеличава активността на клетките естествени убийци (NK-клетки). Те разрушават инфектираните с вируси и туморни клетки, като същевременно отговарят за регулацията на имунния отговор.

При дерматити

Семейство Лактобацили отдавна имат доказани благоприятни свойства при третиране на различни кожни заболявания, сред които акне, розацея, псориазис и различни видове екземи. Проучване от 2013 г., изследва ефектите от Лактобацилус Булгарикус при алергични дерматити и установява, че българският пробиотик намалява не само кожните проявления на дерматита, а и възпалението в тялото, провокирано от имунния отговор към алергена.

При операции на стомашно-чревния тракт

Коремната хирургия създава висок риск от вътреболнични инфекции и усложнения, които могат да компрометират резултата от операцията, а дори и да застрашат живота на пациента. Много от пациентите със скорошна коремна операция страдат от чревна дисбиоза. Проучване от 2019 г. оценява ефикасността и безопасността на Лактобацилус Булгарикус при 612 амбулаторни пациенти, подложени на коремна операция. Изводите сочат, че Лактобацилус Булгарикус значително намалява неприятните стомашно-чревни симптоми, причинени от дисбиозата. Учените предполагат, че Лактобацилус Булгарикус може да се счита за ефективен и безопасен терапевтичен вариант при лечението на следоперативна чревна дисбактериоза.

При възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ)

Систематичен преглед на множество клинични изпитания показва, че Лактобацилус Булгарикус може да помогне при лечението на Улцерозен колит. Друго проучване открива, че българската добра бактерия е полезна при лечението и на други видове ВЧЗ, включително при болестта на Крон. Освен това, според проучване, проведено през 2020 г. Лактобацилус Булгарикус може да предотврати разпространението на ракови заболявания, асоциирани с Улцерозен колит и Болест на Крон.

В друго проучване от 2018 г. също се наблюдава ефектите на Лактобацилус Булгарикус при колити. Учените установяват, че приемът на българския пробиотик намалява симптомите на заболяването и подобрява чревната флора. Освен това, ограничава загубата на тегло, причинена от болестта, както и увреждането на червата. Въз основа на тези резултати се смята, че Лактобацилус Булгарикус има висок противовъзпалителен и имуномодулиращ потенциал.

При вагинални инфекции

Честотата на вагиналните гъбични инфекции с Кандида се дължи на голямата резистентност към често предписваните лекарствени препарати – наблюдава се при повече от 15% от лекуваните жени в България. Проучване от 2015 г., проведено с 436 жени, страдащи от вагинална кандидоза, достига до следните интересни заключения. Жените са били случайно разпределени в две групи. Първата група е приемала само противогъбични препарати. Към лечението на втората група е прибавен пробиотик с Лактобацилус Булгарикус. Резултатите от първата група показват, че 30% от пациентите развиват резистентност към прилаганите препарати, а при 79,7% от тях, оплакванията продължават и след края на лечението. Във втората група, само 31,1% продължават да имат оплаквания, а чувствителността на Кандида албиканс към противогъбичните препарати се е повишила на 95,2%. Изводът е, че прилагането на пробиотик с Лактобацилус Булгарикус при лечение на вагинална кандидоза не само увеличава ефикасността на терапията, а също може да предотврати риска от рецидив и развиване на резистентност към противогъбичните препарати.

По време на летните жеги…

Предвид горещите летни дни, решихме да включим още едно любопитно приложение на Лактобацилус Булгарикус. Умората, причинена от летните горещини, е често срещано оплакване, заедно с липсата на мотивация и безсънието. Учените, в едно проучване от 2018 г., доказват, че Лактобацилус Булгарикус може да ни бъде от полза и за това. При 49 здрави мъже, които страдат от лятна умора всяка година, разделени в три групи (приемащи българския пробиотик, без да приемат нищо и приемащи плацебо), се забелязва повишаване на тонуса, липса на умора, повече фокус и мотивация, в групата, която е приемала добрата бактерия в продължение на 12 седмици.

Българските космически храни с Лактобацилус Булгарикус

През 1984 година екип от български учени създава уникални космически храни за международната космическа програма „Интеркосмос“, произведени от млечно-кисела ферментация на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус. През юли 1988 г., вторият български космонавт Александър Александров за пръв път тества в космоса българските космически храни. До 1996 г. тази технология е била засекретена. Използвана е по време на военни мисии в Камбоджа, Ирак и Афганистан и от българските учени на експедиции в Антарктика. По същото време са проведени множество клинични и експериментални проучвания, в партньорство с международни научни институти.

Българските натурални пробиотици ProLact са произведени по технологията за космически храни, създадена през 1984 г. Учени от Българска академия на науките и Университета по хранителни технологии в Пловдив допълнително надграждат първоначалната технология, използвайки съвременните биотехнологични иновации.

В днешно време, ProLact са последно поколение пробиотици, произведени по уникална технология с естествена микроенкапсулация на полезните бактерии. В предишните генерации пробиотици, производителите просто слагат в капсула голямо количество бактерии, които не издържат нито на стайна температура, нито при ниското Ph на стомаха. Някои други прибавят въглехидрат към пробиотичните бактерии, който да играе ролята на хранителна среда за тях, за да могат да останат потентни за по-дълго време. За съжаление, нито една от двете технологии не гарантира броя на полезните бактерии, докато достигнат до вашия дом или възможността им да преминат през целия стомашно-чревен тракт, за да се колониализират в дебелото черво.

Иновативната биотехнология за естествена микроенкапсулация на бактериите, която използва ProLact, кара добрите ни малки приятели сами да създават защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, която ги предпазва от влиянието на средата и им помага да останат жизнеспособни, преминавайки през киселинната среда на стомаха.

Как да приемаме Лактобацилус Булгарикус?

Можете да намерите Лактобацилус Булгарикус и други пробиотици както в някои храни, така и под формата на хранителни добавки. Българският производител на пробиотици ProLact използва Лактобацилус Булгарикус във всички свои продукти.

Добрата бактерия се съдържа в различни ферментирали храни, като:

 • Българско кисело мляко
 • Туршия
 • Кисело зеле
 • Някои сирена и кашкавали

Когато избирате пробиотична хранителна добавка с Лактобацилус Булгарикус, трябва да обърнете внимание на това кой е производителят и каква е производствената технология. Пазарът на хранителни добавки не е регулиран, затова е важно потребителите да правят собствено проучване, за да могат да приемат най-висок клас пробиотици и други добавки.

Последното поколение пробиотици ProLact се предлагат на българския пазар в две форми – като пробиотична храна и като пробиотик в капсули. Двете форми взаимно допълват и потенцират своя ефект. Освен това, има специална категория пробиотици, произведени от чисто козе мляко. Те са чудесен избор за хора, които страдат от алергия към краве-млечен протеин.

ProLact Detox е пробиотична храна, произведена от краве мляко, която съдържа повече от 300 милиарда живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус – точно, както в българското ни кисело мляко. Тя помага за бързо възстановяване баланса на чревната флора. Добрата чревна флора е гаранция, че няма да се сблъскате с подуване, колики или други по-неприятни симптоми. Комбинирайте с пробиотичните капсули ProLact Detox+, които са обогатени със силимарин (бял трън) и подпомагат работата на черния дроб.

ProLact Immuno и ProLact Immuno+ са друго любимо пробиотично комбо, подходящо за прием през цялата година. Пробиотичната храна съдържа чист изсушен пчелен мед, а пробиотичните капсули – пчелна перга, богата на множество ензими и полезни вещества. Двата продукта допринасят за повишаване на естествените защити на организма срещу вируси и бактерии.

Летните месеци ни правят доста предразположени, както към чревни инфекции, така и към хапване на повече нездравословна храна. Особено по морето, малките колички с царевица или пържените сладки неща на улицата, могат да станат причината да прекараме лятната ваканция в тоалетната, вместо на плажа. На помощ идва ProLact Balance+, който е под формата на капсули, за да е винаги с нас. Този пробиотик е обогатен със специално селектиран бленд от храносмилателни ензими и растителни фибри, които помагат на червата да се преборят с по-предизвикателната храна. Милиардите живи бактерии благоприятстват възвръщането на баланса в чревната флора.

А ако страдате от умора, причинена от летните жеги, може да се възползвате от ProLact Energy+. Специално разработен пробиотик в капсули, обогатен с Жен Шен, който повишава концентрацията, подобрява паметта, тонизира тялото и увеличава мотивацията. Разбира се, ако прекарвате горещите летни дни в офиса, докато мечтаете за море или планина, дори ProLact Energy+ няма да е в състояние да помогне. J

Колко е дневната доза Лактобацилус Булгарикус?

Производителите на пробиотици измерват броя на живите организми, които съдържат. Както вече уточнихме по-горе, много от тях използват по-остарели методи за производство и докато пробиотикът достигне до вашия дом, голяма част от полезните бактерии вече не са живи. Поради тази причина, пробиотиците ProLact минават през няколко теста за количеството колонообразуващи клетки – веднага след производството, два месеца по-късно и след година. По този начин производителят гарантира, че написаното на етикета отговаря на истината.

Типична доза Лактобацилус Булгарикус варира от един до около сто милиарда живи бактерии в една дневна доза. При ProLact, една дневна доза от пробиотичната храна (10 гр.) съдържа над 10 милиарда живи клетки, а дневната доза от две растителни капсули – над 1 милиард.

Когато купувате хранителна добавка, винаги следвайте инструкциите на производителя, описани на опаковката.

Странични ефекти на пробиотиците

Лактобацилус Булгарикус и другите пробиотици са напълно безопасни за употреба. В случаи, че страдате от сериозна чревна дисбиоза е възможно да усетите стомашно неразположение, което се изразява в подуване и колики. Това е съвсем нормално. Отнема известно време, докато полезните бактерии успеят да изместят „вредните“, които са населили червата. Ако тези симптоми ви създават дискомфорт, намалете дозата от пробиотика в първите дни или разредете приема през ден. По време на антибиотично лечение е препоръчително да приемате пробиотика 3-4 часа след приема на антибиотик. Ако страдате от автоимунно заболяване, консултирайте приема на пробиотици с лекуващия ви лекар.

В заключение…

Лактобацилус Булгарикус е едно от откритията, с които сме прочути по цял свят. Подобно на розовото масло, българската полезна бактерия е добила популярност в различни държави, благодарение на уникалните си здравни ползи. Тепърва ще очакваме още много клинични изпитания, които да ги доказват.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *