Косопадът при преболедували от новия коронавирус може да продължи три-четири месеца, казва руският дерматолог Ирина Котова, цитирана от ТАСС. Болестта води до увреждане и на ноктите.
„Косопадът, причинен  от COVID-19 може да продължи три-четири месеца, е дифузен и приключва сам. Изразен е най-силно след заболяването, като обикновено продължава три, най-много четири месеца. След това косата бавно се възстановява, дори и без лечение“, обяснява Котова. Според нея е много трудно това последствие от новия коронавирус да бъде предотвратено, като значение имат колко тежко вирусът е засегнал организма, както и състоянието му преди заразата.

„Косопадът започва само месец или два след заболяването“, обясни пред ТАСС алергологът-имунолог Мария Полнер, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Според нея падането на косата, както и изтъняването на ноктите могат да бъдат последица от приема на определени лекарства за COVID-19, както и от самата инфекция.

„Факт е, че по време на заболяването възникват различни метаболитни нарушения, стрес, които оказват пряко влияние върху клетките на фоликулите на космите“, обяснява Полнер. Тя също е категорична, че процесът е обратим и с течение на времето растежът на косата и ноктите се възстановяват.

Източник: https://dariknews.bg/