Бракуваните и подлежащите на брак ваксини срещу Covid-19 у нас вече са над 2.1 млн. дози, а стойността им надхвърля 50 млн. лева, според предоставени данни от Министерството на здравеопазването данни по Закона за достъп до обществена информация.

Към 09.12.2022 г. подлежащите на бракуване и бракувани количества ваксини срещу Covid-19 са поради изтекъл срок на годност, неизползвани напълно многодозови флакони, счупени флакони, неправилно съхранени и др., са както следва:

Последните данни на МЗ са за 850 730 бракувани дози на обща стойност 12 378 877 лева. Те са въз основа на проведени инвентаризации през 2021 г. и 2022 г., и се отнасят само за ваксини на производителите AstraZeneca и Moderna. Не се брои ваксината на Pfizer/BioNTech, от която има най-голям брак – над 1.1 млн. дози.

От МЗ обясняват това с различните единични цени на ваксините от един и същи вид по различните споразумения на Европейската комисия с фармацевтичните компании. Оттам обещаха актуални данни след завършване на процедурите по инвентаризация и бракуване от Регионалните здравни инспекции и “Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД през 2023 г. С решение Nº 417 от 17 май 2021 г. служебното правителство одобрява закупуването на 14 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech на приблизителна стойност 534 млн. лева за 2022 и 2023 г. по силата на споразумението между ЕК и фармацевтичните компании.

Изчисленията показват, че това прави по около 38 лева на доза. Тази стойност съвпада и с изнесените от чужди медии данни за цена от от 19.50 евро за доза от ваксината на Pfizer/ BioNTech в последния договор на ЕК с компаниите. За сравнение първоначално цените бяха по-ниски – 15.5 евро или около 30 лева за доза.

Така при средна цена в различните договори от 34 лева за доза и бракувани до момента у нас 1 159 628 дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech, стойността на брака възлиза на над 39.4 млн. лева. Като се прибави към него и вече признатият брак от 12.3 млн. лева за ваксините на AstraZeneca и Moderna, стойността на бракуваните у нас ваксини надхвърля 50 млн. лева.

Огромният и скъп брак не е изненада предвид ниския имунизационен обхват у нас и големите първоначално поръчани количества, за които от самото начало бе ясно, че няма как да се оползотворят.

България не е единствената страна, която се сблъсква със свръхизлишъците от ваксини, договорени по механизма на ЕС. От миналата година България и още 9 страни в ЕС настояват за редуциране на доставките и предоговаряне на споразуменията между ЕК и фармацевтичните компании.

ЕК разреши седма ваксина срещу COVID-19 Европейската комисия разреши седма ваксина срещу COVID-19 за достъп до пазара. За последно въпросът беше повдигнат от настоящия служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев пред здравния еврокомисар Стела Кириакиду и на редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване през декември 2022 г.

През 2023 г. у нас предстоят доставки единствено на ваксини на Pfizer/ BioNTech в размер на 8 354 768 дози. Меджидиев вече предупреди, че ако условията по договора не се променят или той не бъде прекратен, предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване.

Страната ни остава с най-ниския имунизационен обхват срещу Covid-19 в ЕС. С първична имунизация у нас е 30% от населението спрямо 73% средно за ЕС, а с поне една бустерна доза у нас са 12% при 54% средно в ЕС. У нас със завършен имунизационен курс от началото на имунизационната кампания са вече над 2 млн. души, а с поставена бустерна доза са 939 301 души. Бустерна доза с новите адаптирани ваксини са си поставили едва 66 732.

От началото на 2021 година досега над 91 % от хората, приети в болница с Covid, не са били ваксинирани. Сред приетите в интензивните отделения този дял е още по-висок 96%.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *