Нивата на антителата „остават високи“ независимо дали заразеното лице е развило симптоми на заболяването, причинено от новия коронавирус.

Антителата срещу коронавирусна инфекция се запазват най-малко девет месеца след заразяването, това твърдят специалисти от лондонския Импириъл колидж и университета на Падуа в Италия.

Нивата на антителата „остават високи“ независимо дали заразеното лице е развило симптоми на заболяването, причинено от новия коронавирус. До този извод са стигнали изследователите, след като са тествали пациенти в Северна Италия – един от най-тежко засегнатите региони в началото на пандемията.

Около 3000 жители на Во – град в Северна Италия, затворен от италианската армия в началото на 2020 г. след откриването на първите случаи на локално предаване на вируса в Европа, са били тествани за антитела през май същата година и отново през ноември.

Към края на миналата година „откриваеми нива на антитела“ са отчетени при 98,8 % от хората, които са се заразили с вируса през февруари или март.

От екипа отбелязват, че са открили дори случаи на повишаване на нивата на антитела, което предполага повторни инфекции и евентуално укрепване на имунната система.

Засега предположенията сочат, че ваксините срещу коронавируса осигуряват поне шест до осем месеца имунитет срещу по-стари варианти, въпреки че изследване на Вашингтонския университет, публикувано миналия месец от сп. „Нейчър“, намекна за „траен“ имунитет в зависимост от използваната ваксина.

„Трябва да продължим да наблюдаваме устойчивостта на антителата за по-дълъг период от време“, заяви Енрико Лавецо от университета на Падуа.