Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза. Тежи около 30 грама и се разполага в предната част на шията. Изградена е от два лоба – десен и ляв, които се свързват помежду си с мост (истмус). Щитовидната жлеза е изградена от фоликули, които имат овална форма и са изпълнени с течност, наречена колоид. Фоликулите от вътрешната страна са покрити с фоликуларни клетки, наречени тиреоцити. Те произвеждат щитовидните хормони трийодтиронин – Т3 и тироксин – Т4 или т.нар. тетрайодтиронин. Около фоликулите се разполагат парафоликуларни клетки, които произвеждат хормона калцитонин. Той има отношение в калциево-фосфорната обмяна.

Важни хранителни вещества за щитовидната жлеза:

Витамин D
Витамин D е често срещана хранителна добавка която помага на тялото да регулира производството на калций и фосфат.

Някои проучвания показват възможни връзки между ниските нива на витамин D при рак на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и болест на Грейвс.

Повече витамин D може да се включи със следните храни:

  • мазни риби
  • рибено масло от черен дроб
  • обогатени храни, като:
  • мляко
  • портокалов сок
  • зърнени храни

Йод
Дефицитът на йод може да причини нарушения на щитовидната жлеза. При здрава щитовидна жлеза в тялото трябва да има подходящи нива на йод. Препоръчителният прием на йод на ден след 14-годишна възраст е 150 микрограма и за двата пола. Нуждите от него нарастват при бременност на 220 и кърмене на 290 микрограма.

Храни естествени източници на йод:

  • морски водорасли
  • треска
  • гръцко кисело мляко
  • яйца

Селен
Тялото се нуждае от селен за антиоксидантната функция и защита на тялото и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза. Дефицитът на селен може да доведе до дисфункция на щитовидната жлеза.

Храни източници на селен:

  • морска храна
  • месо
  • яйца
  • млечни продукти
  • хляб
  • зърнени храни

Цинк
Тялото се нуждае от цинк за функцията на щитовидната жлеза. Цинкът играе роля в синтеза и метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза.

Въпреки това приемането на твърде много цинк за продължителни периоди може да причини храносмилателни симптоми или да доведе до ниски нива на мед или понижен имунитет.

Добри хранителни източници на цинк:

  • стриди
  • червено месо
  • домашни птици
  • морски дарове като раци и омари
  • подсилени зърнени закуски

Желязо
 Таблетки с желязо и мултивитамини които съдържат желязо могат да повлияят на способността на тялото да абсорбиратироксина. Пациенти с хипотиреоидизъм, гуша или рак на щитовидната жлеза могат да приемат тироксин като лекарство.

Желязо може да се включи със следните храни:

  • чисто месо
  • морска храна
  • домашни птици
  • подсилени зърнени закуски
  • бял боб
  • леща за готвене
  • спанак
  • фасул
  • грах

Витамин А
Витамин А регулира метаболизма на тироидните хормони и инхибира тироид-стимулиращия хормон (TSH).

Храни източници на витамин А:

  • телешки черен дроб
  • сьомга
  • зеленолистни зеленчуци
  • млечни продукти