Хормоните регулират и контролират всичко в нашия организъм – от настроението през теглото до сексуалното ни желание. В човешкия организъм в синхрон работят повече от 200 различни хормона, които могат да повлияят на всичко. Хормоните имат много мощно въздействие върху всяка промяна в тялото ни, включително в това дали отслабваме или не. Ако се опитвате да свалите излишни килограми, полагате усилия в храненето и движението, но не получавате желаните резултати, може да са виновни хормоните ви.

Не можете да отслабнете въпреки диетата
Когато имате проблем с определени хормони, каквото и да правите, дори да спазвате диета и да правите упражнения, не можете да видите никакви резултати. Възможно е колебанията в нивата на естроген, прогестерон и тестостерон да повлияят както на натрупването на мастна тъкан, така и на освобождаването от нея.

Колебанията в тези хормони, както и в нивата на кортизол също могат да повлияят върху нивата на инсулин. Когато инсулинът стане трайно висок, клетките може да изгубят чувствителност към него. Това пречи на метаболизма на мазнините и глюкозата, като тялото складира повече мастна тъкан вместо да изразходва енергия правилно.

Разпределението на мазнините ви се е променило
С напредване на годините е възможно да се появят промени в тялото ви, включително в това как се разпределят мазнините в него. Ако сте забелязали, че трупате в определена зона на тялото или пък не можете да отслабнете на място, на което искате, това може да се дължи на хормоните ви. Най-често промените в женските хормони стоят в основата на този проблем.

Постоянен глад за сладко
Ако сте постоянно гладни, това определено не е добре, защото подсказва за някакъв проблем, който лекарят ви трябва да определи. Възможно е да се касае до промени в нивата на хормоните грелин и лептин, които влияят на апетита. Ако сте непрекъснато гладни, това може силно да повлияе опитите ви за отслабване.

Инсулиновата резистентност, която се характеризира с високи нива на инсулин, също може да се окаже проблем за отслабването. Постоянно високите нива на инсулин пречат на усвояването на глюкозата и превръщането ѝ в енергия. Вместо това тялото складира мазнини в големи количества. Резултатът е постоянен глад.


Ниско либидо
Промените в сексуалното желание влияят не само на интимния живот, но могат да повлияят и на теглото. Неслучайно се появява липса на желание за секс. Тя най-често е свързана с промени в хормоналния статус. Роля играе и стресът, както и безсънието. Промените в естрогена и прогестерона могат да засегнат желанието ви за секс и настроението ви, освен че могат да попречат на отслабването.