Носенето на маска за лице е задължително. Някои хора предпочитат да носят текстилна маска за многократна употреба, за да не вредят на природата с еднократните маски, които се изхвърлят често. Маските от плат са популярни и от финансова гледна точка, тъй като спестяват пари. Центровете за контрол и превенция на заболяванията съветват всички маски да се перат и дезинфекцират след всяко носене, което не трябва да трае повече от 2-3 часа. Но не излизат с общо становище за това кога е време да изхвърлите текстилната маска, кога тя вече е негодна за употреба.

Как можете да разберете кога маската от плат е за изхвърляне?

Единственият признак, че трябва незабавно да смените маската си от текстил и да купите нова, е когато започнете да я усещате хлабава. Щом маската не приляга добре върху лицето, тя не може да ви защити добре от микроорганизми.

Недоброто прилягане на лицето означава, че нишките на плата са се разхлабили. Ластикът, който обхваща ушите и придърпва маската плътно към лицето, също се разхлабва с времето и употребата. Ето защо е важно да смените маската веднага щом усетите, че ви е хлабава. Ако маската не прилепва добре върху лицето, вирусните частици минават свободно покрай нея и навлизат в устата и носа.

Други признаци, че е време да изхвърлите текстилната маска
Въпреки че маската ви от плат все още прилепва добре, може да се наложи да я замените. Ако цветът ѝ се е променил, това означава, че е захабена и е добре да бъде заменена. Ако маската изглежда видимо овехтяла, заменете я веднага с нова.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *