Ако хиалуроновата киселина ви звучи познато, това вероятно е така, защото тази съставка се появява в широк спектър от продукти за красота и грижа за кожата.

Популярността на хиалуроновата киселина вероятно е свързана поне отчасти с нейните хидратиращи свойства. Те задържат влагата, така че могат да направят страхотни допълнения към продукти, предназначени за суха кожа. Плюс това, хиалуроновата киселина има тенденция да предизвиква по-малко кожни реакции в сравнение с други обичайни съставки за грижа за кожата.

Различни части от тялото ви, включително кожата и очите, естествено съдържат хиалуронова киселина. Разбира се, веществото, открито в продуктите за грижа за кожата, обикновено се произвежда в лаборатория.

Може би вече сте запознати с предимствата за грижата за кожата на хиалуроновата киселина, но знаете ли, че това може да помогне и за подобряване на здравето на косата?

Прочетете, за да получите подробности за потенциалните ползи на хиалуроновата киселина за косата, плюс няколко съвета за включване на тази популярна съставка в рутината ви за грижа за косата.

Как хиалуроновата киселина може да бъде от полза за косата ви?

Хиалуроновата киселина може да абсорбира теглото си във вода, което добавя влага към космените фоликули. Това помага да се осигури гладък външен вид.

Ако на косата ви липсва хиалуронова киселина, което може да се случи естествено с възрастта, вероятно ще забележите сухи, тънки кичури.

Хранителните добавки или локалните процедури за коса, съдържащи хиалуронова киселина, могат потенциално да:

  • спомагат за съживяването на косата
  • повишават способността на косата да задържа влагата
  • подобряват цялостния вид и текстура на косата

Добавянето на хиалуронова киселина към рутината за грижа за косата е малко вероятно да спре съществуващия косопад, въпреки че някои хора твърдят, че това може да помогне.

Какви други ползи има хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина може да направи нещо повече от подобряване на външния вид на косата ви.

Може също така да:

  • подобри цялостното здраве на кожата
  • помогне за лечение на дерматит
  • помогне за намаляване на появата на бръчки, като изглажда и хидратира кожата
  • ускори зарастването на рани
  • помага за облекчаване на болки в ставите
  • облекчава симптомите на киселинен рефлукс
  • помага за лечение на сухота в очите и дискомфорт

Тези ползи могат да варират в зависимост от това дали използвате локално лечение с хиалуронова киселина или приемате добавки. Можете също така да получите инжекции с хиалуронова киселина, наречени филъри, от дерматолог за допълнителни ползи за кожата.

Въпреки че няма да получите точно същите резултати от локалното лечение, хиалуроновата киселина все още работи добре като овлажнител.