В най-празничния и семеен месец от годината водещата на предаването на Code Health TV – “Семейно време с мама Йоко” – Йоана Василева – Йоко, разкрива специално за читателите на codehealth.bg, кое я провокира да разказва за текущата й бременност пред зрителите, какво е важно, за да си добър родител, кои са предизвикателствата в реализирането на предаването и много други интересни неща, които може да прочетете в следващите редове.

 

1. В разгара на втори сезон на предаването “Семейно време с мама Йоко” – поглеждайки назад може ли да разкриеш как се е надградило предаването?

Първата и най-осезаема разлика се крие в самата мен. Когато започнахме снимките на първи сезон, нямах абсолютно никакъв опит пред камера като водеща. Бях свикнала различни хора да ми взимат интервюта покрай музиката, с която се занимавах дълги години, но не и аз да взимам такива и то от лекари, професори и различни уважавани от обществото ни личности.

С всеки снимачен ден се отпусках все повече, получавах различни добри съвети, които си взимах, а и самата аз достигах малко по малко до изводи какво ми помага и какво не във воденето на предаването.

Ако през първи сезон се задъхвах от притеснение и учех дума по дума уводните си изречения, то във втори сезон съм вече напълно спокойна и казвам това, което ми идва на момента. Сега самото предаване е по-разнообразно, по-структурирано и по-цветно от към теми, гости и информация.

И ако в първи сезон имахме 2-ма основни госта, то сега имаме „Въпроси в парка“ с мнението на майки и бащи на различни теми, 1 основен гост и главна тема, „Наука за здраве“ – кратка, ясна и много полезна рубрика със специалисти, „Мама и татко питат“ с въпросите на зрителите, и за край моята лична и най-любима рубрика „Дневникът на една бременна“, в която проследяваме сегашната ми бременност. 😊

2. Как се реши да разкриваш личните си преживявания свързани с втората ти бременност? Трябва ли да си смел, за да споделяш и защо е важно?

Когато споделих на колегите си, че съм бременна и им предложих да включим тази рубрика в предаването, първоначалната им реакция беше мълчание. После два или три пъти ме попитаха сигурна ли съм „Ами, ако се случи нещо?“, после ми казаха, че съм чисто луда да го правя, но сега вече видяха и разбраха, че рубриката е интересна и полезна за всички.

Реших да я направя и да бъда открита по всеки един въпрос без изключение, защото вече съм минавала през трудности и смятам, че да споделиш е верният път. Има много жени като мен, които са минавали, минават, или им предстои да минат през същото и е важно да знаят, че не са сами. Важно е да се говори за тези неща открито и без недомлъвки.

Пред моята бременност все още има неизвестни. Имам своите притеснения, които споделям и самата аз съм в очакване да видя какво ще стане. Надявам се накрая да гушкам едно живо и здраво бебче, и да стана майка за втори път. Като ще съм мама, нека да съм МАМА х 2. 😊

3. Би ли разкрила нещо от “кухнята” на предаването, кои са най-големите предизвикателства в реализирането на този формат?

Истината е, че най-трудна за реализиране е рубриката „Въпроси в парка“. Да спреш майка на открито, особено сега през по-студените месеци и да я накараш да отговаря на въпроси 15 или 20 мин си е чист късмет. Повечето майки отказват. Дали заради това, че не са се гримирали и са излезли уж за малка разходка, дали защото не могат да удържат децата си, но не е лесно. А за нас да чуем мнението на майките и малкото бащи, които успяваме да спрем, си е важна част от предаването. Всичко останало за мен лично не е предизвикателство, а въпрос на желание и последователни действия. С моята редакторка Божидара Пенчева, която също е майка на прекрасната Леа, сядаме, решаваме какво е интересно за самите нас като майки, търсим специалист и уговаряме ден и час за интервюто. Стъпка по стъпка реализираме всичко и смятам, че ни се получава много добре като екип.

4. Коя е основната цел на предаването “Семейно време с мама Йоко” и докаде вярваш, че тя е постигната?

Основната цел на предаването е да дадем на родителите знания, а чрез тях и спокойствие в отглеждането на децата им. Да бъдеш информиран, означава да си подготвен, а подготвените хора са тези, които имат търпението и разбирането да случат нещата по възможно най-добрия начин. Да отгледаш дете не е никак лесна задача. В много случаи забравяме собствените си потребности, изнервени сме, изморени сме, в някои ситуации дори се чувстваме безсилни и искаме да върнем времето назад, когато сме били безгрижни и свободни. Според мен е добре да има поне едно ефирно предаване, което да дава подкрепата, знанията и увереността, че всички ние можем да се справим като родители и това предаване много се надявам да е „Семейно време с мама Йоко“.

5. Кога и защо започна да се интересуваш от здравословния начин на живот? Как това промени твоя личен свят?

Здравословния начин на живот е път, който никога не приключва. Винаги има нещо ново за научаване. Винаги има нещо ново за усвояване. Лично аз започнах своята трансформация през 2014 година. Бях решила, че е време вече да спра цигарите. И ги спрях. Качих 10 кг и започнах да се чувствам отвратително в кожата си. Започнах да чета……За ползите от плодовете, зеленчуците, тренировките и протеина…, за вредата от алкохола, обездвижването и какво ли още не. Всеки ден научавах нещо ново и всеки ден се стараех да правя това, което се очакваше да правя, за да смъкна излишните килограми. На този етап обаче нямах достатъчно знания и се завъртях в омагьосан кръг.

Знаех, че трябва да ям по-малко, но имах и голям апетит, а и все още пиех алкохол. Вечер или на обяд след една бира или ракия ми се отваряше зверски апетит. След хранене се чувствах виновна и отново затягах порциите си, но това водеше до още по-голям глад и така се въртях ли въртях. Когато стигнах на прага на булимията, си дадох ясната сметка, че бъркам много жестоко някъде. Но все още не знаех къде.

Тогава отново пропуших от стрес, а и не спях много, много. Мина още доста време в четене и гледане на видеа в интернет, за да стигна до заключението, че ако наистина искам да съм здрава и да постигна най-добрата си форма, то трябва да спра да пия, да спра да пуша, да започна да се наспивам, да тренирам поне 3 пъти в седмицата и да се храня добре.

В деня на независимостта – 22 Септември (2 дни преди рождения ми ден) през 2017 г. спрях отново цигарите, а на 1 Юни 2018 г. спрях напълно и алкохола. Започнах да тренирам в зала с треньор и видимо бях на път на вляза в наистина добра форма. През Август 2018 обаче забременях и качих цели 20 кг. А след като родих нямах и капка съмнение, че ще дам всичко от себе си, но ще вляза в най-добрата си форма в живота. Направих го! Сега не пия, не пуша, спя добре, храня се с 80% цяла, непреработена, жива, растителна храна и 20% каквото душата ми пожелае. И….отново съм бременна. 😊

За мен това да бъда здрава и трезва за децата си, означава да бъда способна, адекватна, уравновесена, силна, търпелива, достойна за пример майка, която може да отгледа децата си с любов, грижа и внимание, а те да растат здрави, щастливи и с добър пример пред себе си, който да следват. За мен лично здравето е всичко, то….е въпрос на знание!

 

6. Кое е най-важното според теб, за да си добър родител?

Лично за мен, за да съм добър родител, не е достатъчно само да обичам децата си. Че кой не обича децата си?! Но не думите, а действията са тези, които говорят. Ето защо като начало промених коренно начина си на живот. Отказах се от слабите си страни, за да бъда силна. За децата си!

Само един здрав, пълноценен и адекватен 24/7 човек може да се грижи и да дава нужното на едно малко и беззащитно дете, което не може да направи нищо самичко. А те, децата, имат нужда от много! И то постоянно. И ако преди време четях на тема фитнес и здравословно хранене, то сега чета и ходя на курсове за родители. И трябва да си призная, че те промениха значително комуникацията ми с АЯ.

Няма човек роден готов да бъде родител!!! И ако си мислим, че знаем как се прави, само защото сме добри хора и имаме ценности, които да предадем, то жестоко се лъжем. В отглеждането на децата има тънкости и наистина причудливи неща, които могат да се прочетат само в дебелите книги, написани от хора с много грешки и опит преди нас. Хора, които са минали по нашия път, учили са, изследвали са, правили са грешки и пак са опитвали, а накрая са затворили успешните си практики в редовете на белите страници, за да се научим и ние след тях. Без нужда да правим същите грешки. Без да се лутаме и да скитаме. И без да разваляме отношенията с децата си, ако въобще сме изградили такива. Защото нямаме много място за грешки. Тук грешката е равностойна на един човешки живот. И всичко зависи от нас!

Да бъда добър родител означава да се старая…., да давам най-доброто от себе си, да уча и чета, да се интересувам, да се променям. Да бъда търпелива, да зачитам емоциите и мислите на децата си. Да им давам избор, а те да избират. Да ги водя напред чрез примера, който им давам и да ги приемам такива, каквито са – с характерите и интересите си. Да им дам свободата да бъдат! Да ги науча сами да взимат своите решения и да са готови да понесат цялата отговорност за действията си. Да бъдат добри хора. И не на последно място да им казвам всеки ден, че мама много ги обича!!!! И още много, разбира се. 😊

7. Какво ще пожелаеш на зрителите за Коледа и Нова година?

На зрителите ще пожелая да имат едни наистина топли и уютни празници със своите семейства. Няма нищо по-важно и ценно от семейството!!! И здравето!!!! Нека тези празници прекараме заедно на трапезата, с бабите и дядовците, с децата и домашните си любимци. Да украсим елхата заедно, да запалим лампичките, да сготвим сармички, да омесим содена питка с паричка. Да нанижем пуканки на сурвачките и да си припомним стихчетата заедно с децата си, за да сурвакат своите баби и дядовци. Ах, какъв кеф ще е за нашите родители, а, драги зрители?! Да обелим поне един портокал, ей така да замирише на Коледа и да се опитаме да предадем духа на празниците такъв, какъвто го помним от нашето детство. За децата тези дни са истинско вълшебство! Нека поне за малко да забравим за всичко останало и да се потопим в магията им!

Бъдете здрави! И се обичайте!

“Семейно време с мама Йоко” гледайте всяка неделя точно в 11 ч. само в ефира на единствената здравна телевизия в България – Code Health TV и 24/7 на видеоплатформатаТУК.

Главен редактор

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *