Ако не сте научили тънкостите на мотивацията, получаването и запазването й може да бъде почувствано като една наистина трудна битка.

За щастие има много изпитани техники за не само временно увеличаване на мотивацията, но и за трайното й запазване.

Тук ще прочетете как да поддържате мотивацията и ще научите как да се мотивирате. Ще научите и как да си върнете контрола над живота и да се подготвите да се справите с мечтите си. С мотивация на ваша страна ще си поставите краткосрочни и дългосрочни цели, които ще ви направят готови за успех.

Ако сте готови да научите всичко, което някога ще трябва да знаете за мотивацията, нека започнем.

Какво е мотивация?

Мотивацията е силата, която ви принуждава да се придържате към целите си и да ги постигнете. Това е желанието да избягаш маратон, да получиш повишение в работата си и да отслабнеш. Без мотивация няма да имате никаква склонност да се стремите към величие. Вашите основни мотивации трябва първо да бъдат изпълнени, преди да започнете да работите за подобряване на по-фините аспекти на живота си.

Йерархията на нуждите на Маслоу обяснява как сте мотивирани първо да се погрижите за вашите физиологични и нужди за безопасност, преди да можете да се стремите към любов, самочувствие и самореализация. Преди да изпреварите себе си и да се потопите във всички психологически теории за мотивацията , погрижете се за най-основните си нужди.

След като се погрижите за основите, ще бъдете готови да поемете по-висшата си цел. Някои трудно ще се придържат към целите си, ако им липсва страстта зад мотивацията. Когато мислите, целите и действията ви са на едно място, ще видите как пресичате финалната линия, преди да разберете.

Най-важната стъпка е да поставите целта и страстта зад мотивацията си. Ето защо трябва да се запитате:

„Каква цел е достатъчно важна за мен в момента, за да мога да сложа ума, тялото и душата си зад нея?“

Значението на мотивацията

Намирането и изграждането на мотивация е жизненоважно, тъй като ще ви позволи да:

  • Промените навиците си
  • Станете най-добрата версия на себе си
  • Поставите постижими цели
  • Научите как да управлявате времето
  • Изградите умения и таланти
  • Подобрите психичното си здраве

В началото може да е трудно да се придържате към целите си. Когато преминете първоначалния период, е по-вероятно да продължите да работите към финалната линия. Ще откриете, че в тези моменти ви позволява да:

  • Се адаптирате към бързо развиваща се, постоянно променяща се среда
  • Функционирате продуктивно
  • Изградите смелост и характер
  • Увеличите вътрешната си хармония

Мотивацията също е свързана с нашето физическо и психическо здраве. Когато ни липсва мотивация, нашето благосъстояние ще намалее. Основните ни нужди ще спрат да се задоволяват и умът и тялото ни ще страдат поради това.

Трябва да имате мотивация да тренирате. Трябва да имате мотивация да бъдете добър родител, партньор и приятел. Когато започнем да ставаме по-малко мотивирани в прости задачи като почистване на стаята си, това има ефект на пеперуда, който може да повлияе негативно на нашето благосъстояние.

Поради тези причини трябва да намерите мотивационното си желание. Това е решаващ аспект за пълноценен живот и постигане на щастие, успех и др.

Защо е трудно да останете мотивирани?

Трудната част за мотивацията не е да започнете, а да останете мотивирани. Всяка Нова година хиляди решават, че ще променят живота си. По-малко от 10 процента всъщност се придържат към новата идея

Не се целите достатъчно високо

Макар че е лесно да се мисли, че поставянето на лесни цели ще ви държи мотивирани, това може да навреди на дългосрочната ви мотивация. Ако си поставяте твърде постижими цели, ще ви омръзне и ще загубите интерес. В идеалния случай искате да постигнете баланс между надскачане на себе си и създаване на реалистични цели.

Ако сте свикнали да останете в зоната си на комфорт, няма да пропуснете удовлетворението от постигането на променяща живота цел. Когато предизвиквате себе си, ще можете да изградите непоклатима увереност, докато смазвате цел след цел. Когато се огледате един ден и изживявате мечтата си, всичко ще си заслужава.

Страдащи от отлагане

Ако ви е трудно да останете съсредоточени и да започнете, ще откриете, че изоставате.

Отлагането е лош навик, с който трябва да се научите да се справяте, ако искате да постигнете краткосрочните си цели. Някои прости стъпки, които можете да предприемете, за да победите отлагането, са: ангажирайте се да започнете задача за поне 3 минути, създайте дневни, седмични и месечни списъци със задачи; и се възнаградете, когато изпълните задачите си.

Неясно виждане

Несигурността за бъдещето е страх, с който много от нас се справят. Това може да бъде парализиращо, вместо да предприемаме действия, ние започваме да се тревожим за „Ами ако?“

„Ами ако не се получи? Ами ако мечтата ми не е наистина моята мечта? Ами ако не успея? ”

Ако имате проблеми със създаването на визия, тогава сте изложени на риск да се носите безцелно през живота. Когато откриете целта и страстта си, ще бъдете подтикнати да се стремите към върхови постижения. Можете да започнете процеса на откриване на вашата житейска цел, като се запитате: „Как би изглеждал идеалният ми живот?“

Позволявате на страха да контролира ума и действията ви

Страхът може да ви попречи да постигнете мечтите си. Вместо да предприемате действия и да продължите напред, може да се окажете в задънена улица поради страха от провал.

Не трябва да позволявате на страха да ви задържа. Неминуемо ще пропуснете възможностите за кариера, взаимоотношения и самоусъвършенстване, ако не се научите как да управлявате страховете си. За щастие, страхът може да бъде преодолян.

Един от начините за управление на страха е да потърсите първопричината за него. С дълбока самоанализа можете да разкриете точния момент, който е предизвикал страха, който е възпрепятствал растежа ви. Това ще ви даде прозорец от възможности да общувате с вътрешното си същество и да намерите освобождение.

Да се ​​изправиш срещу страха си е единственият начин да станеш най-добрата версия на себе си. Не е нужно да решавате проблема си за една нощ, но предприемането на бавни, обмислени действия може да окаже огромно влияние върху това как се справяте с вашия вътрешен и външен свят.

Чувствате се претоварени от работа и отговорности

Иначе известен като прегаряне или бърнаут, той ви поставя в състояние на депресия от пренапрежение и се борите да постигнете целите си. Изгарянето се случва, когато поставяме благосъстоянието си на заден план, за да се усъвършенстваме в кариерата или хобито си.

Когато се чувстваме претоварени и забравяме за себе си, това се превръща в предизвикателство да се отпуснем и да намерим баланс в живота. Бърнаутът е знак, че сте мотивирани, но трябва да се научите как да разделяте работата и личния си живот. Без това разделяне линиите започват да се размиват и може да ви е все по-трудно да намерите мотивация за себе си, когато постоянно сте погълнати от работа.

Справете се с прегарянето, като подобрите управлението на времето си и се научете как да отделяте редовно „аз“ време.