Консумацията на мляко и млечни продукти в различни етапи от живота спомага за предотвратяването на хронични заболявания, сочат резултатите от научно изследване.

Млякото и млечните продукти съдържат множество хранителни вещества и допринасят за задоволяване на хранителните нужди от протеини, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен.

Изследователите установяват, че по-високият прием на млечни продукти не показва ясна връзка с намаляването на общия риск от остеопорозни фрактури или риска от фрактура на бедрената кост, но има връзка с понижения риск от фрактури на гръбначния стълб.

Общият прием на нискомаслени млечни продукти е свързан с намален риск от метаболитен синдром, подкрепяйки виждането, че консумацията им не увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и дори може да има известен защитен ефект.

Умерената консумация на тази група храни е свързана с по-малък риск от колоректален рак и рак на пикочния мехур, докато при рак на простатата не са открити асоциации. Няма доказателства, че приемът на мляко или млечни продукти има провъзпалителен ефект при индивиди със затлъстяване или с наднормено тегло.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *