Какви са ползите от млякото и млечните продукти

От stefi
Консумацията на мляко и млечни продукти в различни етапи от живота спомага за предотвратяването на хронични заболявания, сочат резултатите от научно изследване.

Млякото и млечните продукти съдържат множество хранителни вещества и допринасят за задоволяване на хранителните нужди от протеини, калций, магнезий, фосфор, калий, цинк, селен.

Изследователите установяват, че по-високият прием на млечни продукти не показва ясна връзка с намаляването на общия риск от остеопорозни фрактури или риска от фрактура на бедрената кост, но има връзка с понижения риск от фрактури на гръбначния стълб.

Общият прием на нискомаслени млечни продукти е свързан с намален риск от метаболитен синдром, подкрепяйки виждането, че консумацията им не увеличава риска от сърдечносъдови заболявания и дори може да има известен защитен ефект.

Умерената консумация на тази група храни е свързана с по-малък риск от колоректален рак и рак на пикочния мехур, докато при рак на простатата не са открити асоциации. Няма доказателства, че приемът на мляко или млечни продукти има провъзпалителен ефект при индивиди със затлъстяване или с наднормено тегло.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки