Ленените семена са наситени с някои от най-важните и основни хранителни вещества, от които нашето тяло се нуждае, за да функционира оптимално – фибри, белтъчини, магнезий, калций, фосфор и лигнани.

 

И въпреки че съдържа множество здравословни съставки, репутацията си на суперхрана дължи на три от тях:

Омега-3 есенциални мастни киселини – „добри“ мазнини, за които е доказано, че оказват полезен ефект върху сърдечното здраве. Всяка супена лъжица смляно ленено семе съдържа около 1,8 грама растителни омега-3 мастни киселини.

Лигнани – фитоестрогени със значителни антиоксидантни свойства. Лененото семе съдържа 75 до 800 пъти повече лигнани, отколкото други растителни храни.

Фибри – лененото семе съдържа както разтворими, така и неразтворими видове.

Високото количество на фибри и други нутриенти в лененото семе подпомагат храносмилателната система и улеснява движението на червата. Една лъжица ленено семе на ден е напълно достатъчна, за да предпази стомаха ни за дълго време.

Антиоксидантите в семената предпазват от рак. Те намаляват растежа на раковите клетки в организма. Лененото семе има положителен ефект и върху пациенти с простата и рак на гърдата, но не може да замени лечението им изцяло.

Редовният прием на ленено семе катализира инсулина и балансира нивото на кръвната захар в тялото, с което се бори с диабета.

Лененото семе е много полезно за хора, които страдат от затлъстяване нивото на лошия им холестерол е високо. Омега-3 мастните киселини в него потискат ендогенната продукция на триглицеридите, намаляват нивото на липопротеините с много ниска плътност (VLDL) и подобряват дейността на сърдечно съдовата система.