codehealth-logonew

Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.

Хранителни качества на нахута
Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като „добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.

Фибрите в нахута също са в едни доста добри количества, което го прави много полезен за усвояването на въглехидратите, за храносмилателния тракт и за полезните бактерии в червата. В една чаша нахут се съдържат около 13 грама фибри. Те са важни и за отслабването и поддържането на нивата на кръвната захар стабилни.

Какво е хранителното съдържание в приблизително една чаша нахут?
263 калории;
15 г протеин;
6 г мазнини;
40 г въглехидрати;
13 г фибри;
8 г захари.
Основни здравословни ползи от консумацията на нахут

Удължава ситостта
Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.


Може да подобри храносмилането
Благодарение на фибрите в нахута, той е полезен за храносмилането. Има свойството да ускорява движенията на червата, да подхранва бактериите в тях, действайки като пребиотик, и може да подпомогне отслабването. Фибрите допринасят за облекчаване на запека и разстройството.

Може да намали риска от рак
Консумацията на нахут играе голяма роля в превенцията на рак на дебелото черво. Отново благодарение на фибрите в нахута, редовното изхождане и детоксикация на дебелото черво са улеснени, което е фактор в намаляването на риска от рак на дебелото черво.

Подкрепя здравето на сърдечносъдовата система
Фибрите в нахута могат да помогнат и за намаляването на холестерола. Това е важно от гледна точка на нормалната функция на кръвоносните съдове. Нормалните нива на холестерол се свързват с понижен риск от сърдечносъдови заболявания и нормални нива на кръвно налягане.

Намалява рискът от диабет
Полезната комбинация от хранителни вещества в нахута може да допринесе и за намаляване риска от диабет. Бавно разграждащите се въглехидрати и фибри спомагат за контрола на секрецията на инсулин, което подобрява инсулиновата резистентност и подпомага усвояването на глюкозата в кръвта.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *