Какви са ползите от консумацията на нахут

От Editor

Нахутът е една прекрасна бобова култура, която има изключителни ползи за здравето и организма. С него могат да се приготвят разнообразни ястия, салати и печива. Брашното от нахут не съдържа глутен, което го прави много подходящо като алтернатива на пшеничените брашна и изделия от рафинирано бяло брашно.

Хранителни качества на нахута
Нахутът е изключително богат на ценни вещества, сред които желязо, фосфор, фолиева киселина и витамин С, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, които са известни като „добри“ мазнини. В нахута се съдържат и растителни протеини около 15 грама за една чаша нахут, което е наистина завидно количество.

Фибрите в нахута също са в едни доста добри количества, което го прави много полезен за усвояването на въглехидратите, за храносмилателния тракт и за полезните бактерии в червата. В една чаша нахут се съдържат около 13 грама фибри. Те са важни и за отслабването и поддържането на нивата на кръвната захар стабилни.

Какво е хранителното съдържание в приблизително една чаша нахут?
263 калории;
15 г протеин;
6 г мазнини;
40 г въглехидрати;
13 г фибри;
8 г захари.
Основни здравословни ползи от консумацията на нахут

Удължава ситостта
Ако искате да отслабнете и да се предпазите от похапване на калорични храни между храненията, нахутът може да ви помогне. Той спомага за удължаването на усещането за ситост, като същевременно поддържа и стабилни нивата на кръвна захар, което е фактор в усещането за ситост. Когато консумирате бързи въглехидрати, огладнявате скоро след това, докато при консумацията на бавно разграждащи се въглехидрати в комбинация с фибри, протеини и мазнини това няма да се случи. Ето защо нахутът е полезен в това отношение.


Може да подобри храносмилането
Благодарение на фибрите в нахута, той е полезен за храносмилането. Има свойството да ускорява движенията на червата, да подхранва бактериите в тях, действайки като пребиотик, и може да подпомогне отслабването. Фибрите допринасят за облекчаване на запека и разстройството.

Може да намали риска от рак
Консумацията на нахут играе голяма роля в превенцията на рак на дебелото черво. Отново благодарение на фибрите в нахута, редовното изхождане и детоксикация на дебелото черво са улеснени, което е фактор в намаляването на риска от рак на дебелото черво.

Подкрепя здравето на сърдечносъдовата система
Фибрите в нахута могат да помогнат и за намаляването на холестерола. Това е важно от гледна точка на нормалната функция на кръвоносните съдове. Нормалните нива на холестерол се свързват с понижен риск от сърдечносъдови заболявания и нормални нива на кръвно налягане.

Намалява рискът от диабет
Полезната комбинация от хранителни вещества в нахута може да допринесе и за намаляване риска от диабет. Бавно разграждащите се въглехидрати и фибри спомагат за контрола на секрецията на инсулин, което подобрява инсулиновата резистентност и подпомага усвояването на глюкозата в кръвта.

Може да прочете още

Този уебсайт използва "бисквитки". Това се извършва с цел оптимална работа на сайта и събиране на информация за използването му от потребителите. Ние не събираме лични данни. Като изберете да приемете използването на "бисквитки", можем да компилираме статистика директно или чрез нашите партньори по време на Вашето посещение. За повече информация, вкл. как се откажете от използването на някои видове "бисквитки", моля, прочетете нашата Политика за бисквитките. Приемам Прочети още

Политика на бисквитки