Динята е отглеждана още през 2500 година преди Христа, в Китай и
Индия, а за нейна родина се смета Африка. В света са познати
повече от 500 сорта диня, с различен цвят, форма и размер.

Динятае 92% вода, а семките и са богати на белтъчини и мазнини. Тя е
богата на витамини А, С, както и на калий, калций, желязо и фибри.
Сега, в сезона на лятото, е чудесен начин да заситим апетита си със
студена диня, която ще ни помогне и за детоксикацията на
организма. Интересен факт е, че в 100 грама диня има 80 калории,
няма мазнини и холестерол.

Какви са ползите от динята за човешкия организъм?

  •   богато съдържание на антиоксиданти;
  •  ликопенът, който се съдържа в динята, помага при
    профилактика срещу рак;
  •  регулира кръвното налягане и нивата на холестерола;
  •  богатото съдържание на фибри, помага за правилното
    функциониране на червата;
  • малкото съдържание на въглехидрати, прави динята
    полезна и за диабетици;
  •  витамините А и С, помагат на сияйния вид на кожата и
    косата;
  •  съдържанието на цитрулин в динята, помага при мускулна
    треска.

 

В горещите летни дни, може да се насладите на вкусна диня със или без сирене по вкус.