Динята е отглеждана още през 2500 година преди Христа, в Китай и
Индия, а за нейна родина се смета Африка. В света са познати
повече от 500 сорта диня, с различен цвят, форма и размер.

Динятае 92% вода, а семките и са богати на белтъчини и мазнини. Тя е
богата на витамини А, С, както и на калий, калций, желязо и фибри.
Сега, в сезона на лятото, е чудесен начин да заситим апетита си със
студена диня, която ще ни помогне и за детоксикацията на
организма. Интересен факт е, че в 100 грама диня има 80 калории,
няма мазнини и холестерол.

Какви са ползите от динята за човешкия организъм?

  •   богато съдържание на антиоксиданти;
  •  ликопенът, който се съдържа в динята, помага при
    профилактика срещу рак;
  •  регулира кръвното налягане и нивата на холестерола;
  •  богатото съдържание на фибри, помага за правилното
    функциониране на червата;
  • малкото съдържание на въглехидрати, прави динята
    полезна и за диабетици;
  •  витамините А и С, помагат на сияйния вид на кожата и
    косата;
  •  съдържанието на цитрулин в динята, помага при мускулна
    треска.

 

В горещите летни дни, може да се насладите на вкусна диня със или без сирене по вкус.

Главен редактор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *