Динята е отглеждана още през 2500 година преди Христа, в Китай и
Индия, а за нейна родина се смета Африка. В света са познати
повече от 500 сорта диня, с различен цвят, форма и размер.
Динятае 92% вода, а семките и са богати на белтъчини и мазнини. Тя е
богата на витамини А, С, както и на калий, калций, желязо и фибри.
Сега, в сезона на лятото, е чудесен начин да заситим апетита си със
студена диня, която ще ни помогне и за детоксикацията на
организма. Интересен факт е, че в 100 грама диня има 80 калории,
няма мазнини и холестерол.
Какви са ползите от динята за човешкия организъм?
- богато съдържание на антиоксиданти;
- ликопенът, който се съдържа в динята, помага при
профилактика срещу рак; - регулира кръвното налягане и нивата на холестерола;
- богатото съдържание на фибри, помага за правилното
функциониране на червата; - малкото съдържание на въглехидрати, прави динята
полезна и за диабетици; - витамините А и С, помагат на сияйния вид на кожата и
косата; - съдържанието на цитрулин в динята, помага при мускулна
треска.
В горещите летни дни, може да се насладите на вкусна диня със или без сирене по вкус.