През януари продължава постепенното увеличаване на заболеваемостта, но все още сме в началото на грипната вълна. В момента у нас преобладават щамовете H3N2 и H1N1. Засега болниците се справят, а и системата е по-подготвена след COVID-19. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той добави, че пикът на грипната вълна се очаква през последната седмица на януари, началото на февруари. „За момента процентът на хоспитализации заради грип е нормален. Няма данни за тежко протичане, увери доцентът. По думите му пикът на респираторния синцитиалния вирус е бил около празниците. „Той засяга предимно малки деца. Вирусът има склонност да се отразява най-вече на най-малките разклонения на дихателната система – алвеолите. Затова се стига до бронхити и по-чест прием в болница”, поясни Кунчев.

Относно разпространението на COVID-19, отслабените мерки в Китай и ръста на пътуванията заради предстоящата Нова година там, доц. Кунчев смята, че трябва да се вземат мерки още от сега. Главният държавен здравен инспектор не очаква да се върнем на нивата на заболеваемост от преди две години, тъй като много хора вече са се срещали с вируса, а има и 30% ваксинирани. Той успокой, че смъртността няма да е такава, каквато е била пред.

Носенето на маски, спазването на дистанция и спазването на хигиена – често миене на ръцете и не на последно място ваксинирането – остават най-добрата превенция и срещу заразяване от грип и от Covid-19.