Това може да се случи в средата на зимата, през особено сухо лято или след като измивате лицето си твърде енергично: кожата ви изведнъж се чувства сякаш е направена от шкурка. Става сърбяща, лющеща се и суха. Но дали е суха или дехидратирана? Какъв е най-добрият начин за лечение?Двете условия са наистина вариации на една и съща тема: Когато кожата е дехидратирана, тя става суха, въпреки че като цяло може да имате суха кожа. 

Истината за това, което правите с кожата си и как да я „поправите“ за красив, здравословен блясък.

Естествената влага на кожата ви

Първо, малко грижа за влагата и кожата. Горната част на кожата е като тухлена стена, предназначена да задържа вода, мръсотия и бактерии. Клетките на кожата са като тухли, а естествените мазнини и масла в кожата ви са като  лепило, което ги държи заедно. Когато стената не работи правилно, трябва да я поправите.

Можете да развиете суха кожа по редица причини. С достигането на средна възраст кожата ни произвежда по-малко себум, който я поддържа мека и еластична. Семейната предразположеност също може да играе роля. Изследванията показват, че хората с тъмна кожа или много светла кожа са по-склонни да имат суха кожа, отколкото тези със среден тен. Пушенето, недостигът на витамини и приемането на лекарства като диуретици също могат да доведат до проблем.

Околната среда срещу вашата кожа

Но дори и да сте генетично надарени с най-хидратираната и здрава кожа, тя може да се дехидратира поради екологични причини. Дехидратираната кожа не само сърби, но може да покаже и по-забележими фини линии. В крайна сметка това може да доведе до напукване, кървене и дори инфекции.

Когато отоплението на закрито се включва през зимата, влажността във въздуха намалява и това изсушава кожата. Климатикът може да направи същото. Също така може да миете с прекалено гореща вода и да използвате почистващи продукти, които са много силни.

Почистващите продукти не могат да различат мръсотията и маслото от околната среда и естествените масла в кожата ви. Измиването с тежки продукти – и измиването твърде често – може да премахне тези масла. Това уврежда бариерата на кожата ви и я кара да губи влага. Препоръчително е да се миете само с хладка вода и да измивате лицето си само в края на деня.