codehealth-logonew
Какаото е основната суровина, от която се прави любимият ни шоколад

Флавоноидите в чистото натурално какао без подсладители и примеси имат свойството да предпазват сърдечносъдовата система. Проучванията показват, че те са много важни в борбата с окислителните процеси в организма, причиняващи възпаления, дегенеративни заболявания на мозъка, нервната система, сърцето, ставите, меките тъкани.

Проучване, публикувано в Scientific Reports и цитирано от healthdigest.com показва, че високото съдържание на флавоноиди в какаото, както и множество полифеноли, които по същество са мощни антиоксиданти, намаляват кръвното налягане, потискат системното възпаление, понижават нивата на лошия холестерол, подобряват усвояването на глюкозата и чувствителността на клетките към инсулина. Тези фактори намаляват риска от диабет, инфаркт и инсулт.

Въпреки че е изкушаващо да си купите цял шоколад и да го изядете в името на това да приемете здравословното какао, не е добра идея да го правите. Обработката на какаото и примесването му с големи количества захари, мазнини, трансмазнини и други примеси го прави нездравословно. Всичко изброено по-горе важи за натуралното какао. Четете внимателно етикетите преди да направите своя избор.

Какаото има незаменими ползи и за паметта и концентрацията. То спомага за повишаването на нивата на кислорода в мозъка, като по този начин допринася за подобряване на неговите функции. Това има положителен ефект върху мисленето, услужливостта на паметта, подобряване на концентрацията и продуктивността.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *