Изведнъж го усещате: стресът ни обхваща като вълна, чувстваме се безпомощни и сами и настъпва внезапно изтощение.

Всички сме били в подобни ситуации, където се чудим: можех ли да забележа по-рано, преди да стане толкова зле? Какво можех да направя, за да се справя с това изтощение, преди да ме завладее? Как мога да се справя с особено стресиращи дни?

Експертите са съгласни, че упражненията са ключът към успеха.

ОТКЪДЕ ИДВА СТРЕСЪТ?

Напрегнати сте на работа, в семейството или в свободното си време – има много причини, поради които тялото и умът реагират на стреса. Тъй като всеки човек е различен, факторите за стрес (неща, които причиняват напрежение) се възприемат по различен начин. Ето защо някои ситуации могат да представляват заплаха за някои хора, докато други ги смятат за еустрес (положителен стрес), което ги тласка към по-високо ниво на ефективност.

Когато стресът възниква често или постоянно, но тялото не е в състояние да се справи с него, той се чувства като нещо негативно; отделят се стресови хормони (адреналин, норадреналин и кортизол), които правят тялото по-ефективно за кратко време . Той се подготвя за битка или бягство (точно както нашите предшественици трябвало да бягат от диви животни). Искаме да оцелеем, а това означава да бягаме в опасни ситуации.

ОСВОБОДЕТЕ СТРЕСА С УПРАЖНЕНИЯ

Бягането помага на нашите тела и умове да възстановят баланса в днешния свят.

Физически натоварвания и спорт се контролират от моторната кора в мозъка ни. Така че, когато се движим, тази област работи усилено и изисква голяма част от ресурсите, достъпни за целия мозък. Резултатът е, че префронталната кора, която контролира емоционалната ни реакция при стрес, няма ресурси – тя просто не може да поддържа състоянието на стрес. Нивото на неговата активност намалява и нивото на стрес се намалява.

КАКВО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД, КОГАТО ТРЕНИРАТЕ, ЗА ДА ОБЛЕКЧИТЕ СТРЕСА?

Упражненията са чудесен начин за намаляване на стреса, защото когато се движите, тялото ви произвежда ендорфини, които повишават настроението ви.

Поддържайте тренировките си по-кратки и се придържайте към бягане или плуване. Потърсете спорт, който да ви е забавен и да ви кара да се чувствате добре.

КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ СПОРТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА?

Тук мненията се разминават:

  • Много експерти препоръчват бягане, защото това е едно от първите умения, които научаваме. Важното тук е да останете в аеробния диапазон (дишането ви се ускорява, но не оставате без дъх), за да избегнете прекомерно натоварване на тялото си.
  • В допълнение към спортовете за издръжливост, редовните кратки разходки могат да помогнат за намаляване на хормоните на стреса.
  • Йога е друг ефективен начин да изчистите главата си. Концентрирайки се върху дишането си, вие навлизате в медитативно състояние.
  • Отборни спортове: Ако прекарвате много време сами, на работа или в свободното си време, отборните спортове като футбола са чудесен начин за облекчаване на стреса. В екип работите заедно, което изгражда самочувствие и може да намали стреса. Това ви дава повишено съзнание за тялото ви, което помага за баланса ви и подобрява координацията. Освен това ще бъдете по-уверени в себе си – ниското самочувствие може да допринесе за нивото на стрес.
  • Катерене: Спортът, който правите навън на чист въздух, ви дава по-голямо усещане за свобода. Научавате се да се фокусирате върху най-важното и да не се разсейвате.

Съвет за здраве:

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва 150 минути упражнения на седмица.

РЕЗЮМЕ:

Ако искате да намалите стреса чрез спорт, важно е да имате положителна връзка с избрания от вас спорт. С други думи, трябва да се наслаждавате на спорта и да не прекалявате с него. Кратка тренировка, която не е твърде изтощителна, помага за облекчаване на стреса.

Ключът е да разберете колко упражнения са ви необходими, за да се отпуснете. Ваш приятел може да избяга 10 км, за да се отпусне – но това не означава, че това е, от което вашето тяло се нуждае.