Все по-често чуваме за случаи на физическа и психологическа саморазправа с медици. Импулсивни и нервни пациенти, които посещават здравните заведения, си позволяват неприлично и агресивно поведение, според тях с основание, спрямо лекуващите лекари.

Къде е границата на доброто поведение и толерантност? Каква е вината на хората, отдали живота си в помощ на пациентите? Решават ли е проблемите с неприлични думи и шамари?

Предвид всички изнесени случаи на грубо поведение спрямо медицински персонал, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/ и Български лекарски съюз /БЛС/, осъдиха остро поведението на пациентите и сезираха Прокуратурата на Република България с настояване за незабавни действия на компетентните органи.

“Недопустима е постъпката на родителите на малък пациент, с коремни болки, с чието здравословно състояние 25-годишната лекарка се е ангажирала веднага след пристигането в лечебното заведение в малките часове на 2-ри август 2022 г.”, обясняват от съсловието. Била е необходима консултация с педиатър и е било необходимо да се изчака пристигането му, когато родителите започнали вербална и физическа агресия към лекарката.

Това е само един от зачестилите напоследък подобни случаи на саморазправа с медицинско лице.
Представителите на медицинската общност очакват справедливо разрешаване на тези случаи и апелират към българското общество за нетърпимост към подобни прояви, за повече толерантност и уважение.

Българският лекарски съюз е категоричен, че няма да търпи да бъдат заплашвани лекари, подложени на тормоз и душени, докато се опитват да си вършат работата и настояват законът да бъде приложен в цялата му строгост. “Пороят от обидни думи, придружен със закани за убийство и опит за душене на медицинско лице са недопустими!”

“Така ли се борим с кадровата криза в сектора? Така ли задържаме младите медици у нас?” питат от БЛС.

 

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *