Нашето тяло е дом на около 40 трилиона бактерии, повечето от които се намират в червата. Част от тези бактерии са добри, а други могат да бъдат дори опасни за нашето здраве. Всъщност, учените тепърва започват да разбират повече за ползите на добрите бактерии, които наричаме пробиотични.

Скорошни проучвания установяват, че пробиотичните бактерии могат да имат полезни ефекти дори върху мозъка и психичното здраве. В тази статия разглеждаме как мозъкът се влияе от стомашно-чревната флора и как пробиотиците могат да са му от помощ.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които осигуряват редица ползи за здравето. Думата „пробиотик“ произлиза от латински език и буквално означава „насърчавам живота“- „pro“ означава насърчавам и „biotic“ означава живот.

За да може определени бактерии да бъде наречени „пробиотични“, те трябва да имат научно доказани ползи за здравето. Изследванията показват, че пробиотиците могат да помогнат при синдром на раздразненото черво, екзема, дерматити, високи нива на холестерол, чернодробни заболявания и много други здравословни състояния. Едни от щамовете полезни бактерии, с доказани ползи за здравето, са млечно-киселите Лактобацили.

Каква е връзката между червата и мозъка?

Червата и мозъка са свързани физически и химически. Всяка промяна в червата засяга мозъка. Стомашно-чревната ок – най-дългият нерв в нашето тяло, изпраща сигнали между червата и мозъка. Чревните бактерии произвеждат невротрансмитери, които изпращат информация до мозъка.

Учените са открили, че в нашето тяло има приблизително 30 трилиона човешки клетки и 40 трилиона бактерии. Това означава, че по брой клетки ние сме повече бактерии, отколкото хора.

По-голямата част от тези бактерии се намират в червата. Те влизат в пряк контакт с клетките на чревната лигавица и всичко, което влиза в тялото – храна, вода, лекарства и микроби.

Много други микроорганизми живеят заедно с чревните бактерии, като дрожди и гъбички. Тази съвкупност от микроорганизми се нарича чревен микробиом.

Чревните бактерии произвеждат различни вещества, които могат да повлияят на мозъка – късоверижни мастни киселини, пептиди, невротрансмитери и много други. Освен това, добрите чревни бактерии инхибират възпалението и участват в производството на някои хормони, като серотонин.

Дисбиозата и различните заболявания

Чревната дисбиоза е болестно състояние, при които стомаха и червата са наситени с много повече „лоши“, отколкото „добри“ бактерии. Това може да причини хронично възпаление.

Чревната дисбиоза може да доведе до:

Много проучвания доказват, че пробиотиците възстановяват баланса в микрофлората и намаляват симптомите на различни заболявания.

Интересно е, че някои проучвания показват, че хората с психични заболявания имат по-различна микрофлора. Вече разгледахме как червата и мозъкът са свързани. Веществата, произвеждани от полезните бактерии, могат да повлияят на мозъка, а самите добри бактерии – да помогнат на хора с различни психични състояния.

Пробиотиците могат да подобрят психичното здраве

Стресът и тревожността достигат почти всеки втори човек, а депресията е номер едно проблем с психичното здраве в световен мащаб. Тези проблеми са свързани с високи нива на кортизол в тялото – хормона на стреса.

Учените са провели редица проучвания за това как пробиотиците влияят на хора с клинично диагностицирана депресия. Едно проучване показва, че приемът пробиотици с Лактобацили, в продължение на 8 седмици, значително намалява симптомите на депресия и нивата на възпаление в тялото.

Други проучвания изследват как пробиотиците влияят на симптомите на депресия, при хора без клинично диагностицирана депресия, както и на хора, които страдат от:

Пробиотиците могат да облекчат симптомите на Синдром на раздразненото черво

Синдромът на раздразненото черво е засяга функцията на дебелото черво, но някои учени смятат, че причините за него са по-скоро психологически, отколкото физически.

Тревожността и депресията са често срещани симптоми при хора със Синдром на раздразненото черво. Интересното е, че хората, които страдат от него, имат по-различна микрофлора от здравите хора.

Много проучвания показват, че пробиотиците могат да облекчат симптомите на Синдрома на раздразненото черво, като болката и подуването на корема. Отдавна е известно, че пробиотиците са изключително ефективни при различни стомашно-чревни заболявания.

Пробиотиците могат да подобрят настроението

Пробиотици могат да подобрят настроението при хора с или без психични заболявания.

В едно проучване, участниците приемат мултибиотик с Лактобацили всеки ден, в продължение на 4 седмици. Учените откриват, че пробиотикът намалява негативните мисли и минорното настроение.

Друго проучване показва, че консумацията на Лактобацили, в продължение на 3 седмици, подобрява настроението при хора, които са докладвали мрачно настроение преди началото на проучването.

Могат ли пробиотиците да подобрят настроението ни? Прочетете повече в нашата статия.

Пробиотиците могат да помогнат след черепно-мозъчни травми

Когато човек претърпи черепно-мозъчна травма, най-често остава за лечение в интензивно отделение, в което е възможно да се наложи да се храни и да диша през тръби. Това увеличава риска от инфекция, която може да е изключително опасна за хора, преживели такава травма.

Няколко проучвания установяват, че добавянето пробиотик към храната, която се доставя през тръба, може да намали риска от развиване на инфекция, както и нейната продължителност. Това е така, защото пробиотиците доказано подсилват имунната система.

Други ползи на пробиотиците за мозъка

Няколко проучвания показват, че пробиотиците имат и други интересни ползи за мозъка.

Едно интригуващо проучване установява, че приемът на мултибиотик с Лактобацили влияе на частите от мозъка, които контролират емоциите и усещанията. В това проучване здрави жени приемат пробиотик два пъти дневно, в продължение на 4 седмици.

Други проучвания показват, че пробиотиците могат да намалят симптомите на множествена склероза и шизофрения.

Прочетете нашата статия: Пробиотиците могат да са от полза при множествена склероза

Как да изберем пробиотик?

Пробиотиците имат редица ползи за нашето тяло, освен, в частност, за мозъка, като подобряване на сърдечно-съдовото, храносмилателното и здравето на кожата.

Може да си набавите добри бактерии, като консумирате ферментирали храни:

 • кисело мляко
 • кисело зеле
 • туршия
 • сирене и кашкавал
 • кисели краставички
 • камбуча
 • кефир
 • кимчи и много други.

Може да помислите и за прием на пробиотична хранителна добавка. ProLact Antistress+ е пробиотик, обогатен с етерично масло от лавандула. Лавандулата може да помогне много на хора с тревожност и депресия. Освен масло от лавандула, ProLact Antistress+ съдържа милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус.

В голям метаанализ от 2019 г., хората с тревожни разстройства, които са приемат капсула с 160 мг. масло от лавандула, имат значително намаляване на симптомите на тревожността. Много други проучвания потвърждават тези резултати.

ProLact Relax+ е пробиотик, обогатен с естествен екстракт от жълт кантарион. Жълтият кантарион има доказани свойства за намаляване на тревожността и тъгата. Освен това, може да подпомогне за подобряване на качеството на съня, както и да удължи дълбоката му фаза.

Има сериозни доказателства в подкрепа жълтия кантарион при лечение на депресия. През 2016 г. задълбочен преглед на 35 проучвания изследва тези ефекти.

Установено е, че жълтият кантарион:

 • Намалява симптомите на лека до умерена депресия, много повече от плацебо, както и до степента, до която помагат антидепресантите, отпускани по лекарско предписание
 • Има по-малко странични ефекти от често предписваните антидепресанти
 • Не намалява сексуалното желание, което е често срещан страничен ефект на много антидепресанти

Ако приемате лекарства или хранителни добавки за депресия, задължително консултирайте с лекуващия ви лекар добавянето на продукт с жълт кантарион.

В заключение…

Изследванията за връзката между пробиотиците и здравето на мозъка са много обещаващи. Ако решите да включите пробиотик в диетата си, изберете сертифициран производител. Производството на ProLact пробиотици има GMP, ISO 9001 и ISO 22000, както и въведена система HACCP за анализ на опасностите и контрол на критичните точки.

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One reply on “Как пробиотиците влияят на мозъка?”

 • 24/11/2023 at 00:36

  Экспресс-строения здания: экономический доход в каждом блоке!
  В сегодняшнем обществе, где секунды – доллары, строения быстрого монтажа стали решением по сути для бизнеса. Эти современные сооружения сочетают в себе высокую прочность, экономичное использование ресурсов и скорость монтажа, что делает их лучшим выбором для бизнес-проектов разных масштабов.
  [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]Строительство легковозводимых зданий[/url]
  1. Быстрота монтажа: Секунды – самое ценное в экономике, и здания с высокой скоростью строительства обеспечивают значительное снижение времени строительства. Это особенно ценно в случаях, когда необходимо оперативно начать предпринимательскую деятельность и начать монетизацию.
  2. Бюджетность: За счет совершенствования производственных процессов элементов и сборки на площадке, стоимость быстровозводимых зданий часто приходит вниз, по отношению к обычным строительным проектам. Это позволяет сэкономить средства и обеспечить более высокий доход с инвестиций.
  Подробнее на [url=https://bystrovozvodimye-zdanija-moskva.ru/]scholding.ru[/url]
  В заключение, сооружения быстрого монтажа – это великолепное решение для коммерческих инициатив. Они обладают быстроту возведения, финансовую эффективность и надежность, что придает им способность превосходным выбором для профессионалов, готовых к мгновенному началу бизнеса и гарантировать прибыль. Не упустите момент экономии времени и средств, оптимальные моментальные сооружения для ваших будущих проектов!