Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат множество ползи за нашето здраве. Те се намират във ферментиралите храни и под формата на хранителни добавки. Доказано е, че могат да подобрят функцията на имунната, храносмилателната и редица други системи в човешкото тяло. Скорошни проучвания предполагат, че пробиотиците могат да изиграят решаваща роля в борбата с килограмите.

Връзката между чревния микробиом и затлъстяването

Милиарди микроорганизми се намират в храносмилателната ни система. По-голямата част от тях са „добри“ бактерии, които произвеждат важни хранителни вещества, като витамин К и някои витамини от група В. Също така, те помагат за разграждането на фибрите, които тялото ни не може да усвои, превръщайки ги в късоверижни мастни киселини, например в бутират.

Добрите бактерии в червата ни се делят основно на две семейства – бактероидети и фирикути. Изследванията показват, че телесното ни тегло е свързано пряко с баланса между тези две семейства бактерии.

Хората с нормално тегло имат по-разнообразни бактерии в червата си, в сравнение с тези, които страдат от затлъстяване, според проучване от 2009 г. Учените са открили също, че при хората с наднормено тегло, количеството бактерии от семейство бактероидети е в повече.

От това можем да направим извод, че за да поддържаме здравословно тегло, трябва не само да поддържаме баланс между двете семейства полезни бактерии, а и да имаме достатъчно голямо количество разнообразна флора в червата си.

Какъв е механизмът, по който пробиотиците влияят на теглото ни?

Пробиотиците влияят върху апетита и калорийния разход, произвеждайки късоверижни мастни киселини, като ацетат, пропионат и бутират. Също така, те възпрепятстват натрупването на мазнините, които приемаме, защото стимулират тяхното естествено отделяне от организма.

Освен това, казано по-просто, карат тялото да „събира“ по-малко калории от храната, която приема. Проучванията показват, че Лактобацилус бактериите имат най-добри свойства в това отношение.

Пробиотиците се борят със затлъстяването, като:

  • Освобождават вещества, които регулират апетита. Това са глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY. Те помагат за изгарянето на повече калории и мазнини.

  • Повишават нивата на ангиопоетин – 4. Този протеин помага на тялото ни да заделя по-малко мазнини като резерв.

Има множество доказателства, които свързват затлъстяването с хроничното възпаление в тялото. Заздравявайки лигавицата на червата, пробиотиците се борят срещу синдрома на пропускливите черва, като по този начин намаляват възпалението и предпазват от натрупване на излишни килограми, както и от много други заболявания.

Пробиотици за отслабване

Проучване от 2017 г. доказва, че приемът на пробиотици помага за редуциране на теглото и телесните мазнини. Учените са установили, че Лактобацилусите оказват най-добър ефект върху натрупаните килограми. В рамките на 6 седмици, хора с наднормено тегло, които консумират ежедневно кисело мляко, успели да намалят процента телесни мазнини с цели 4%.

Друго проучване, проведено със 125 жени, показва, че тези, които приемали ежедневно Лактобацилус Рамнозус, са свалили с 50% повече килограми, в сравнение с тези, които приемали плацебо хапчета. Дори след края на изследването, жените, приемащи пробиотик, не само задържали свалените килограми, а и успели да се отърват от още.

На българския пазар може да намерите Лактобацилус Рамнозус в натуралните пробиотици ProLact Biostim и ProLact Max. Вторият се произвежда от козе мляко, за което също има доказателства в борбата с излишните килограми и забързването на метаболизма.

Трето проучване, проведено миналата година със 114 корейци, страдащи от затлъстяване, показва, че тези, приемали Лактобацилуси, в продължение на 12 седмици, успели значително да намалят теглото, телесните мазнини и обиколката на талията си.

Кои пробиотици да приемаме за отслабване?

Българският производител ProLact има специална серия пробиотици за отслабване. Те са създадени от краве мляко, но са почти безлактозни, благодарение на ензимната обработка на млякото. В тях се съдържат милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус.

ProLact Slim е пробиотична храна, обогатена с лиофилиризани плодове – папая, зелен пъпеш и грейпфрут. Това са истински плодове, изсушени и стрити на прах, без никакви допълнително добавени изкуствени аромати, консерванти или овкусители.

Папаята има ниско съдържание на калории, богата е на важни за организма минерали и хранителни вещества. Освен способността да разграждат белтъчините и въглехидратите, папая ензимите (папаин) са особено полезни за процесите на разлагане на мазнините. Те насърчават обмяната на веществата, с което спомагат освобождаването от излишната мастна тъкан.

Зеленият пъпеш е богат на фибри, нискокалорични захари, подобрява храносмилането и помага в борбата със задържането на вода. Благодарение на високото съдържание на калий и натрий, помага за предотвратяване подуването на тъканите, като по този начин намалява неприятното усещане от подуването на ръцете и ходилата.

Грейпфрутът е много вкусен и здравословен цитрусов плод. Богат е на антиоксиданти и притежава антибактериални свойства. Осигурява значителни количества от витамините А, В, С, D, Е и минерали като калций, фосфор, магнезий, манган, цинк, мед и желязо. Честата консумация на грейпфрут стимулира изгарянето на мазнините в тялото.

ProLact Slim+ е пробиотик в капсули, който съдържа естествен екстракт от зелено кафе, милиарди живи клетки на Лактобацилус Булгарикус и Стрептококос Термофилус, всички 21-есенциални аминокиселини и пептидни връзки. Той действа най-добре, когато се комбинира с пробиотичната храна ProLact Slim.

Зелените непечени зърна кафе съдържат висока концентрация на хлорогенна киселина (CGA), която има свойството да намали нивата на кръвна захар, да намали абсорбцията на въглехидрати в храносмилателния тракт, да подобри и забърза метаболитните процеси в организма, като по този начин успява да повлияе върху теглото.