codehealth-logonew
Неправилната рутина в грижата за кожата може да повлияе доста негативно върху красотата и здравето ѝ. В много случаи не си даваме сметка до какво водят грешките, които допускаме всеки ден. Те могат да доведат до сухота, раздразнение, зачервяване на кожата, които пък от своя страна да доведат до възпаления, акне, проблемна кожа.

1. Използвайте крем, а не лосион.
Има разлика между употребата на крем и лосион. За суха и чувствителна кожа е най-добре да се използват кремове, защото те осигуряват по-стабилна бариера, доставят важни липиди на кожата и я поддържат хидратирана през целия ден. Докато лосионът се абсорбира по-бързо от кожата и е по-препоръчителен за нормална кожа, особено през летните месеци.

2. Ограничете времето, прекарано под душа, до 10 минути.
Колкото по-дълго време прекарвате под душа, особено ако се къпете с гореща вода, толкова повече кожата страда. Горещата вода я пресушава, дехидратира и предизвиква зачервяване, сухота и раздразнения. Продължителното седене под душа намалява естествените масла в кожата, като това води до дразнене и създава условия за възпаления.

3. Използвайте продукти без аромати.
Ароматните съединения в козметичните и измиващите продукти често са силно алергенни и могат да предизвикат зачервяване и раздразнение. Ако имате чувствителна кожа, използвайте продукти без добавени аромати.

4. Открехвайте вратата на банята.
Повечето хора са свикнали да затварят плътно вратата на банята, когато се къпят. Някои дори се заключват. За кожата е най-здравословно да открехвате вратата, докато се къпете, защото така влиза чист и свеж въздух, който разрежда парата в банята. Друга полза от допускането на парата да навлезе в останалите помещения е, че тя ще помогне за овлажняване на въздуха, което има положителен ефект върху сухата кожа.

5. Нанесете хидратиращ крем веднага след баня.
Не изчаквайте прекалено дълго с нанасянето на хидратиращ крем върху сухата кожа, след като излезете от банята. Така ще предотвратите загуба на ценна влага и липиди от кожата. Нанесете го веднага след измиване както върху лицето, така и върху тялото.

6. Ексфолирате сухата и чувствителна кожа с абразивни ексфолианти.
За да намалите дразненето, сухотата и зачервяването е най-добре да използвате химически ексфолианти, базирани на киселини, а не на груби абразивни частици. Това ще помогне на кожата ви да се озари и обнови без раздразнения и зачервявания.

7. Използвайте продукти със специални успокояващи съставки.
Ако имате суха, зачервена и раздразнена кожа, увредена от погрешна рутина, опитайте с продукти, които са обогатени с корен от женско биле, лайка, алое, краставица. Те могат да помогнат за подобряване състоянието на кожата и намаляване на раздразненията.

8. Намалете употребата на козметика.
Ако нямате доказани кожни проблеми, но кожата ви продължава да е раздразнена и зачервена, опитайте да ограничите до минимум употребата на козметика и грим. Състоянието на кожата ви може да е вследствие на някой от продуктите, които използвате.

9. Използвайте правилната слънцезащита.
Много хора пропускат слънцезащитата в рутината си, а това е погрешно от гледна точка на здравето, сиянието и доброто състояние на кожата, особено с оглед стареенето. Ако не използвате слънцезащита или използвате грешния тип продукт за вашата кожа, това може да предизвика сухота, лющене, дразнене, зачервяване.

10. Дайте си почивка от козметиката.
Най-сигурно е да дадете почивка на кожата си от употребата на козметика и грим. Това ще ѝ даде възможност да си отдъхне, да се възобнови, а на вас да прецените кой продукт причинява раздразнения и зачервяване на кожата ви.

 

Източник: https://www.az-jenata.bg/

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *