Климатолозите твърдят, че тази година определено е една от най-горещата от последните.

Европа беше залята с аномална топлина. В края на юни рекордно високи температури бяха регистрирани почти из целия континент – от Франция до Полша. Особено трудна ситуацията е в западната част, температурата, регистрирана в южните френски региони е 45.1 градуса. Средната месечна температура през тази година е 5 градуса над климатичната норма. Изглежда, че тя не е толкова значима, но сериозно засяга нашето здраве.

Колко опасна е лятната жега и как да избягате от нея?

Първо, необходимо е да разберете какво е опасна топлина и кой най-много страда от нея. Да започнем със статистиката: в горещите дни броят на повикванията на линейки се увеличава с 15%, а смъртността от заболявания на сърдечно-съдовата система – с 90%. Възрастните хора и децата под пет години са най-застрашени. Освен това жените са два пъти по-склонни към негативните последици от прегряването от мъжете. При високи температури хората се потят повече, така работи нашата система за охлаждане. По този начин, ние губим много течност, настъпва дехидратация. Поради това, кръвта става по-гъста и се движи по-бавно през съдовете. Съответно, всички органи работят по-лошо. Дори и за здрав човек е трудно да понесе жегата. Много по-лошо е, когато човек има хронично заболяване. С исхемична болест на сърцето, например, лошото кръвоснабдяване на тялото влошава състоянието. Това води до остра сърдечна недостатъчност, миокарден инфаркт, остри пристъпи на сърдечни пристъпи. Въпреки това, основната причина за смъртта при топлина е инсулт, който се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка.

Ето защо в горещината трябва да бъдете изключително внимателни и да слушате тялото си. И не забравяйте правилата за безопасност, за които лекарите предупреждават всяка година.

Как да избягаме от топлината в апартамента?

Мнозина вярват, че ако са у дома, а не под горещото слънце, са в безопасност. Но задухът на къщата не е по-добър, а носи и опасността от прегряване и свързаните с него последици. Какви мерки трябва да се предприемат? През деня прозорците най-добре е се държат затворени, особено ако са обърнати към слънчевата страна. Необходимо е да ги отворите само за нощта, когато температурата на улицата намалява.
Ако е възможно, опитайте се да намалите температурата на къщата. Климатикът ще бъде най-ефективен. Ако това не е възможно, поне вземете вентилатори. Въпреки че при температури над 35 градуса те могат да бъдат неефективни и дори опасни. Ще си помислите, че се охлаждате, но в действителност ще бъдете издухани само с топлия въздух. Ако не е възможно да промените температурата на къщата, опитайте да прекарате 2-3 часа на ден в хладна стая. Пийте достатъчно течности, вземете студен душ или вана, направете студени компреси или просто се избършете с хладка вода. Всяка процедура за намаляване на телесната температура е добра. Често хората се подуват от топлината. Това е нормално явление, най-често поради липса на течности. В никакъв случай не използвайте диуретични лекарства, това може да наруши баланса в организма и да доведе до нежелани последствия.

По-лесно е да се справите с топлината, ако не е необходимо да излизате под слънцето в разгара на летните горещини.

Въпреки това е невъзможно презлятото да се живее без да излизаме навън следобед. Затова трябва да запомните правилата за безопасност и на улицата. Ако трябва да сте навън по време на най-горещите часове, опитайте се да избягвате директната слънчева светлина и се старайте да бъдете в сянка. Избягвайте физическо натоварване. Работата в градината под горещото слънце е лоша идея, например. Носете леки и широки дрехи от естествени материи. Не забравяйте да носите шапка и слънчеви очила. Не забравяйте за слънцезащитни продукти. Те са необходими не само на плажа. Пийте чиста вода с температура, от която се чувствате комфортно. Ако обичате да пиете горещ чай – това е по-добре от студена вода. Препоръчително е да забравите за газирани напитки и алкохол през горещините.

Всички тези препоръки трябва да бъдат спазвани от всеки човек. Ако имате хронично заболяване, не забравяйте да се консултирате с лекар и да изясните какво ви е необходимо, за да облекчите състоянието си. Ако се почувствате зле, незабавно отидете в болницата.

Хората в такава жега често припадат. Ако сте свидетели на подобна ситуация, дайте на човека първа помощ. Първо извикайте линейка, но докато чакате лекарите, поставете жертвата на хладно място. Препоръчително е да го поставите така, че краката и бедрата да са повдигнати. Свалете или поне разкопчайте дрехите си и започнете да извършвате процедури за охлаждане: поставете студени компреси на врата и подмишниците, напръскайте кожата си с вода със стайна температура, осигурете свеж въздух. Сега е важно да изчакате лекарите, най-добре е да не давате на жертвата никакви лекарства в този момент. Не използвайте аспирин и парацетамол.

Надяваме се, че всички тези препоръки ще ви помогнат и ще ви спестят проблеми от летните горещини.

Източник: https://www.e-zdravey.com